3 BIT

Ciasto bez pieczenia

3 BIT

Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym. Nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Jest dość słodkie no i to prawdziwa bomba kaloryczna, ale przecież nie jemy go codziennie 😉

SKŁADNIKI:

1 puszka masy kajmakowej

ok. 75 sztuk herbatników

500ml słodkiej śmietany 30- 36%

2 opakowania śmietan-fix

ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)

1/4 szklanki mleka

 

*** Puszkę z masą kajmakową należy wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa kajmakowa będzie łatwiej się rozsmarowywała) ***

Miękka masa kajmakowa

*** Formę prostokątną (u mnie o wymiarach 35x24cm) wyłożyć herbatnikami, jeśli nie wchodzą idealnie musimy je poprzycinać, nic się nie stanie jeśli się trochę połamią  ***

Herbatniki

*** Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę kajmakową i wyłożyć drugą warstwę herbatników ***

Herbatniki z masą kajmakową

*** Śmietanę ubić ze śmietan-fix (2 opakowania) i wyłożyć na herbatniki (nie słodzę śmietany ponieważ inne warstwy ciasta są bardzo słodkie ***

Herbatniki i śmietanka

*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka, ciągle mieszając ***

W garnuszku roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka

*** Roztopioną czekoladę wylewamy na ostatnią warstwę herbatników ***

Czekolada na herbatnikach

*** ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin ***

3 bit

*** Z wierzchu ozdobiłam płatkami migdałów ***

3 bit z migdałkami

SMACZNEGO 🙂

5 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Jedno z moich ulubionych ciast,proponuje zamiast drugiej warstwy herbatników dać warstwę solonych krakersów.
Ja robię tak:
herbatniki
masa budyniowa
krakersy
karmel
krakersy
bita śmietana
czekolada
Wychodzi pyszny

Iza
Iza
4 lat temu

Czy czekolada przy krojeniu się nie łamie? Czy lepiej robić to ciepłym nożem? Pozdrawiam ::)