Złote Taratuszki Babci - IMG 1199 1

Złote Taratuszki Babci

Złote Taratuszki Babci

Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowo smacznego – taratuszki na pewno przypadną Ci do gustu. To małe, puszyste placuszki o delikatnym wnętrzu i lekko chrupiących brzegach, które smakują wprost doskonale.

Sekretem ich wyjątkowej konsystencji jest kefir, który sprawia, że ciasto jest lekkie, wilgotne i przyjemnie miękkie. Taratuszki świetnie komponują się z owocami, miodem, dżemem czy śmietaną, ale równie dobrze smakują po prostu oprószone cukrem pudrem.

To idealny pomysł na deser, przekąskę lub podwieczorek dla całej rodziny. Zrobisz je błyskawicznie – kilka prostych składników, chwila smażenia i gotowe!

Wypróbuj przepis na taratuszki na kefirze i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś tak pysznego i domowego. Aromat smażonych placuszków wypełni całą kuchnię, a ich smak przeniesie Cię wprost do babcinej kuchni!

 

Pyszne faworki

 

Składniki:

  • ok 50g masła
  • 450ml kefiru
  • 1 jajko
  • ok 4 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Faworki

 

PRZEPIS:

Masło przekładamy do garnuszka, roztapiamy i odkładamy na chwilę do przestudzenia.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1211

Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy kefir i całość dokładnie mieszamy.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1201

Do powstałej masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, cukier, sól i sodę.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1202

Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy trochę więcej mąki.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1212

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszy kawałek ciasta umieszczamy na podsypanej mąką stolnicy lub na blacie i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1213

Rozwałkowany placek kroimy na prostokąty o wymiarach około 3 x 6 centymetrów.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1205

W każdym pasku ciasta robimy na środku poprzeczną dziurkę.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1214

Jeden koniec ciasta przeplatamy przez otwór i delikatnie rozciągamy tworząc kształt faworków. Gotowe tartaluszki układamy na podsypanym mąką blacie.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1215

Na patelni rozgrzewamy olej na wysokość około 3-4 centymetry. Na rozgrzanym oleju układamy partiami tartaluszki. Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron, do czasu, aż ciastka ładnie się zrumienią. Ważne aby moc palnika nie była zbyt duża, ponieważ wówczas tartaluszki szybko zrumienią się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1209

Po usmażeniu ciastka układamy na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Złote Taratuszki Babci - IMG 1210

Następnie przekładamy je na duży talerz i oprószamy obficie cukrem pudrem.

Puszyste chruściki

*** SMACZNEGO ***

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry