Złote Taratuszki Babci
Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowo smacznego – taratuszki na pewno przypadną Ci do gustu. To małe, puszyste placuszki o delikatnym wnętrzu i lekko chrupiących brzegach, które smakują wprost doskonale.
Sekretem ich wyjątkowej konsystencji jest kefir, który sprawia, że ciasto jest lekkie, wilgotne i przyjemnie miękkie. Taratuszki świetnie komponują się z owocami, miodem, dżemem czy śmietaną, ale równie dobrze smakują po prostu oprószone cukrem pudrem.
To idealny pomysł na deser, przekąskę lub podwieczorek dla całej rodziny. Zrobisz je błyskawicznie – kilka prostych składników, chwila smażenia i gotowe!
Wypróbuj przepis na taratuszki na kefirze i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś tak pysznego i domowego. Aromat smażonych placuszków wypełni całą kuchnię, a ich smak przeniesie Cię wprost do babcinej kuchni!
Składniki:
- ok 50g masła
- 450ml kefiru
- 1 jajko
- ok 4 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZEPIS:
Masło przekładamy do garnuszka, roztapiamy i odkładamy na chwilę do przestudzenia.
Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy kefir i całość dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy wbijamy jajko, dodajemy mąkę, cukier, sól i sodę.
Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić, dosypujemy trochę więcej mąki.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszy kawałek ciasta umieszczamy na podsypanej mąką stolnicy lub na blacie i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
Rozwałkowany placek kroimy na prostokąty o wymiarach około 3 x 6 centymetrów.
W każdym pasku ciasta robimy na środku poprzeczną dziurkę.
Jeden koniec ciasta przeplatamy przez otwór i delikatnie rozciągamy tworząc kształt faworków. Gotowe tartaluszki układamy na podsypanym mąką blacie.
Na patelni rozgrzewamy olej na wysokość około 3-4 centymetry. Na rozgrzanym oleju układamy partiami tartaluszki. Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron, do czasu, aż ciastka ładnie się zrumienią. Ważne aby moc palnika nie była zbyt duża, ponieważ wówczas tartaluszki szybko zrumienią się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
Po usmażeniu ciastka układamy na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Następnie przekładamy je na duży talerz i oprószamy obficie cukrem pudrem.
*** SMACZNEGO ***

















