Domowy Kopiec Shreka
Domowy Kopiec Shreka – bajecznie pyszne ciasto z karmelowym i pistacjowym akcentem.
Jeśli lubicie niebanalne desery, które zaskakują smakiem i wyglądem – Domowy Kopiec Shreka to strzał w dziesiątkę! To ciasto łączy w sobie delikatny biszkopt o karmelowym aromacie, krem o aksamitnym pistacjowym smaku oraz warstwę orzeźwiającej galaretki jabłkowej, która nadaje całości świeżości i lekkości.
Kolorystycznie i smakowo to prawdziwa uczta dla zmysłów – pistacjowy krem w odcieniu zieleni przywodzi na myśl bajkowego Shreka, a karmelowa baza dodaje mu głębi i słodyczy. Idealne na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do popołudniowej kawy – zawsze robi wrażenie i znika z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 100g cukru
- 150ml oleju
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 250g kajmaku z puszki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 330 gram)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250g serka mascarpone
- 150g kremu pistacjowego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 zielona galaretka (u mnie jabłkowa)
450 ml gorącej wody
Żelki w kształcie dżdżownic
PRZEPIS:
Przygotowujemy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko razem długo miksujemy, aż powstanie jasna i puszysta masa.
Nie przerywając miksowania, do masy jajecznej wolnym strumieniem wlewamy olej. Następnie dodajemy kajmak, zmniejszamy moc miksera do minimum i mieszamy do połączenia składników.
Do miski dodajemy jogurt, naturalny. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry).
Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Do miski wsypujemy proszek, zalewamy 450 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do wystudzenia. Gdy galaretka ostygnie, wkładamy miskę do lodówki, aby galaretka stężała.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie odcinamy z niego górę i delikatnie wydrążamy.
Przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietankę i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż krem zgęstnieje.
Do ubitej masy dodajemy krem pistacjowy, mieszamy do połączenia.
Stężałą galaretkę kroimy w kostkę.
W wydrążonym cieście rozsmarowujemy 1/3 kremu.
Na kremie wykładamy pokrojone na kawałki galaretki.
Całość przykrywamy pozostałym kremem, tworząc kopiec, wyrównujemy łyżką.
Odcięte wcześniej ciasto drobno kruszymy i wykładamy na kremie, lekko dociskamy.
Na wierzchu ciasto ozdabiamy żelkami.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ





















