Domowy Kopiec Shreka

Domowy Kopiec Shreka

Domowy Kopiec Shreka – bajecznie pyszne ciasto z karmelowym i pistacjowym akcentem.

Jeśli lubicie niebanalne desery, które zaskakują smakiem i wyglądem – Domowy Kopiec Shreka to strzał w dziesiątkę! To ciasto łączy w sobie delikatny biszkopt o karmelowym aromacie, krem o aksamitnym pistacjowym smaku oraz warstwę orzeźwiającej galaretki jabłkowej, która nadaje całości świeżości i lekkości.

Kolorystycznie i smakowo to prawdziwa uczta dla zmysłów – pistacjowy krem w odcieniu zieleni przywodzi na myśl bajkowego Shreka, a karmelowa baza dodaje mu głębi i słodyczy. Idealne na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do popołudniowej kawy – zawsze robi wrażenie i znika z talerzy w mgnieniu oka.

 

Ciasto karmelowe z kremem pistacjowym

 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 150ml oleju
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 250g kajmaku z puszki
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 330 gram)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 150g kremu pistacjowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1 zielona galaretka (u mnie jabłkowa)

450 ml gorącej wody

Żelki w kształcie dżdżownic

 

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko razem długo miksujemy, aż powstanie jasna i puszysta masa.

Nie przerywając miksowania, do masy jajecznej wolnym strumieniem wlewamy olej. Następnie dodajemy kajmak, zmniejszamy moc miksera do minimum i mieszamy do połączenia składników.

Do miski dodajemy jogurt, naturalny. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy), do uzyskania jednolitego ciasta.

Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry).

Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Do miski wsypujemy proszek, zalewamy 450 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do wystudzenia. Gdy galaretka ostygnie, wkładamy miskę do lodówki, aby galaretka stężała.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie odcinamy z niego górę i delikatnie wydrążamy.

Przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietankę i cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż krem zgęstnieje.

Do ubitej masy dodajemy krem pistacjowy, mieszamy do połączenia.

Stężałą galaretkę kroimy w kostkę.

W wydrążonym cieście rozsmarowujemy 1/3 kremu.

Na kremie wykładamy pokrojone na kawałki galaretki.

Całość przykrywamy pozostałym kremem, tworząc kopiec, wyrównujemy łyżką.

Odcięte wcześniej ciasto drobno kruszymy i wykładamy na kremie, lekko dociskamy.

Na wierzchu ciasto ozdabiamy żelkami.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Ciasto z żelkami

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry