Serniczek noworoczny - E38DBBA0 AB05 433E A4E2 6B6732BED84A

Serniczek noworoczny

Serniczek noworoczny

Delikatny i mega kremowy serniczek z pyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam!

Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje 😉

 

Serniczek noworoczny - E38DBBA0 AB05 433E A4E2 6B6732BED84A

 

Składniki:

ok 200g herbatników

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Wierzch:

250g serka mascarpone

250ml śmietanki kremówki 30%

ok 150g kajmaku z puszki

50g czekolady gorzkiej lub deserowej

 

Serniczek noworoczny - FC23C727 4129 41D7 BB98 C4169BB999E6

 

 

*** Na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm)***

Serniczek noworoczny - CE1E25F8 EA27 4A9B AD1B 6D7CFD13F0E4

*** Białka jaj miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę i odkładamy całość na później ***

Serniczek noworoczny - B3CC393B FF61 4A54 8B38 39442B7B5559

*** W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (w proszku) ***

Serniczek noworoczny - CE87E637 FD92 448D 9FD3 972CFCEBF38B

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

Serniczek noworoczny - 8149B358 67A4 4459 9320 5829ED5C419C

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie  mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy ***

Serniczek noworoczny - 2F303DC9 8400 48F6 9995 B23183285AC2

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***

Serniczek noworoczny - 15487318 8442 4340 897E FDF0B4AA6087

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach  ***

Serniczek noworoczny - 3590152B 01A6 4897 A4A7 9A71D8200588

*** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy wierzchnią warstwę. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu ***

Serniczek noworoczny - 66ED695A DA58 4B28 BC7B 98A7BF0058E0

*** Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą ***

Serniczek noworoczny - 851BFAE8 2DE2 4C2A 9B78 9D026055380A

*** Całość wykładamy na serniku, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę ***

Serniczek noworoczny - 93CE61C4 B1D6 4A9F 95A9 70E3C2865577

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed krojeniem ***

Serniczek noworoczny - B92FC8F9 0280 414A 8195 87B31CC07B95

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Serniczek noworoczny - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Serniczek noworoczny - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Serniczek noworoczny - IMG 1742

 

 

 

 

 

 

2 komentarze do “Serniczek noworoczny”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry