Serniczek noworoczny


Serniczek noworoczny

Delikatny i mega kremowy serniczek z pyszną śmietankowo-kajmakową pianką, zwieńczony wiórkami czekolady. Idealne ciasto na Sylwestra i inne imprezki. Jest efektowne, podzielne i przepyszne. Polecam!

Podstawą w tym przepisie jest mój ulubiony ostatnio sernik z mlekiem skondensowanym. Bardzo go lubię, jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje 😉

 

 

Składniki:

ok 200g herbatników

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Wierzch:

250g serka mascarpone

250ml śmietanki kremówki 30%

ok 150g kajmaku z puszki

50g czekolady gorzkiej lub deserowej

 

 

 

*** Na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm)***

*** Białka jaj miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę i odkładamy całość na później ***

*** W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (w proszku) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie  mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy ***

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy wierzchnią warstwę. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu ***

*** Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą ***

*** Całość wykładamy na serniku, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed krojeniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

2.7 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments