Piegusek – babka z białek


Piegusek – babka z białek

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka białek (około 6-7 sztuk )

1 szklanka cukru

1/2 szklanki zimnego stopionego masła

3/4 szklanki maku

1/2 szklanki rodzynek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

*** *** Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Dwukolorowe ciasto z białek

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2 lat temu

Bardzo dobra babeczka,tylko jak dla mnie trochę za słodka-w/g mnie wystarczy 0.5 szkl cukru.Trochę zmodyfikowałam przepis i zamiast 3/4 szkl maku dałam pół na pół mak i wiórki kokosowe(w sumie też 3/4szkl) i połowe opak.kiślu cytrynowego i niepełną szkl mąki pszennej i wyszła super.Polecam!

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

co to znaczy 1/2 sklanki masła?-niemożna jaśniejpzecież ilość tłuszczu ma duże znaczenie