Rurki z kremem budyniowym


Rurki z kremem budyniowym

Delikatne kruche ciasto i niesamowicie smaczny krem. Te rurki robią furorę na wszystkich domowych imprezach. Możemy je upiec nawet kilka dni wcześniej i nadziać kremem w dzień podania. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a smak naprawdę rewelacyjny. Polecam!

 

Z podanych składników wyjdzie około 50 – 60 rurek.

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki pszennej

350g zimnego masła

4 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

  • Krem budyniowy:

750 ml mleka (3 szklanki)

6 łyżek cukru

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)

2 łyżki mąki pszennej

200g masła

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rurek

 

 

 

*** Do przygotowania rurek będziemy potrzebować metalowych foremek, które za niewielką cenę można nabyć w sklepie gospodarstwa domowego lub w internecie ***

*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy,sól, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc  ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na części, i każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości około 2-3 cm ***

*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Jeszcze dość ciepłe rurki zdejmujemy delikatnie z foremek ***

*** Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną ***

*** Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń ***

*** Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Masę budyniową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***

*** Na koniec rurki oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Rurki z kremem budyniowym