Najlepsza zupa meksykańska!


Zupa meksykańska

To prawdziwa uczta dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa dla miłośników ostrych smaków. Niebo w gębie…a może raczej piekło 😉 Oczywiście jeśli chcemy uzyskać łagodniejszą wersję tej pysznej zupki, możemy pominąć lub zmniejszyć ilość ostrych przypraw, wówczas taki obiad mogą zjeść również dzieci 🙂 Polecam!

 

 

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
1,5 litra wody lub bulionu
1 cebula
1 łyżka oliwy
2-3 ząbki czosnku
2 nieduże ziemniaki
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 nieduży seler
Pół małego pora
1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili)
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli
(Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy)

 

*** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy często mieszając przez około 10 minut ***

*** Podsmażone mięso zalewamy wodą lub bulionem i dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa- włoszczyznę, paprykę i ziemniaki, całość gotujemy na niedużym ogniu przez około 25-30 minut ***

*** Fasole i kukurydze z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, wlewamy też przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, chili, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem – do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając ***

*** Zupę możemy ewentualnie zagęścić mąką (wymieszaną z wodą) lub śmietanką ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o