Pomysły na wykorzystanie białek jaj!


Co można zrobić z białek?

Często gdy pieczemy faworki, pączki, robimy tatar, placek drożdżowy lub inny wypiek, którego przepis zakłada użycie samych żółtek, zostają nam niewykorzystane białka. Oczywiście szkoda je wyrzucać, warto wówczas poszukać przepisów w których możemy wykorzystać owe białka. Poniżej podsyłam kilka wypróbowanych przeze mnie pozycji.

Przypominam, że białka możemy też zamrozić. Ja często umieszczam je w plastikowym pudełku z pokrywką lub słoiczku i mrożę, a gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość, rozmrażam i piekę ciasto 🙂

Białka możemy przechowywać w zamrażalce do trzech miesięcy.

 

 

*** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ ***

 

Dwukolorowe ciasto z białek

 

*** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ ***

 

 

*** Sernik Bały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ ***

 

 

*** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ ***

 

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ: