Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu


Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu

Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kiedyś gdy zostały mi kotlety z obiadu podałam je na kolacje w bułce, którą posmarowałam musztardą i wypełniłam dodatkowo sałatą, wyszły pyszne hamburgery :))

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

olej lub smalec do smażenia

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Z podanych składników wyszły mi cztery kotleciki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

 

 

14
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Wiktoria
Gość
Wiktoria

Są naprawdę genialne! Dodałam tylko trochę pora i czosnku. Zdecydowanie na stałe wylądują w moim jadłospisie 😉 Bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla standardowych kotletów, a w dodatku bardzo szybko się je robi! Bardzo dziękuję za przepis!

Monika
Gość
Monika

Pyszne

Kasia
Gość
Kasia

Są pyszne dlatego robię je często.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pyszne dlatego robię je często

Hiacynta
Gość
Hiacynta

Dziś zrobiłam, bardzo dobre. Lepsze niż standardowe kotlety, bo są bardziej soczyste. Drobno pokroiłam mięso i nic się nie rozpadło. Fajny przepis.

Natkaa
Gość
Natkaa

Witam jajko gotowane czy surowe dodajemy

Magda
Gość
Magda

Bardzo smaczne. Polecam

Julita
Gość
Julita

Witam,
bardzo smaczne, ale przy przekładaniu na drugą stronę, rozwalił mi się każdy kawałek na drobne kosteczki. Co zrobiłam nie tak?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pycha

Kasia
Gość
Kasia

Często robie takie kotleciki, bardzo je lubimy 🙂

Aneta
Gość
Aneta

Zrobiłam te kotleciki i podałam w bułce z warzywami jako hamburgery – przepyszne!