Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu


Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu

Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kiedyś gdy zostały mi kotlety z obiadu podałam je na kolacje w bułce, którą posmarowałam musztardą i wypełniłam dodatkowo sałatą, wyszły pyszne hamburgery :))

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

olej lub smalec do smażenia

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Z podanych składników wyszły mi cztery kotleciki ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także przepis na pyszne kotlety schabowe:

Kotlety schabowe inaczej 🙂