Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu


Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu

Bardzo smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kiedyś gdy zostały mi kotlety z obiadu podałam je na kolacje w bułce, którą posmarowałam musztardą i wypełniłam dodatkowo sałatą, wyszły pyszne hamburgery :))

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki majeranku

olej lub smalec do smażenia

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Z podanych składników wyszły mi cztery kotleciki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

 

 

5
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Julita
Gość
Julita

Witam,
bardzo smaczne, ale przy przekładaniu na drugą stronę, rozwalił mi się każdy kawałek na drobne kosteczki. Co zrobiłam nie tak?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pycha

Kasia
Gość
Kasia

Często robie takie kotleciki, bardzo je lubimy 🙂

Aneta
Gość
Aneta

Zrobiłam te kotleciki i podałam w bułce z warzywami jako hamburgery – przepyszne!