Różyczki drożdżowe


Różyczki drożdżowe

Zapraszam na piękne i smaczne ciasto drożdżowe. Idealnie pasuje do popołudniowej kawki ale także sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli! Polecam :))

Ciasto drożdżowe idealne do pysznej kawy

Składniki:

500g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

250ml mleka

1 jajko + 1 żółtko do posmarowania

75ml oleju

3 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

2 łyżki roztopionego masła

opcjonalnie cynamon do posypania

cukier puder

Drożdżowe ciastka na podwieczorek

 

*** Pokruszone drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiewamy, mieszamy z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, mlekiem, jajkiem, olejem, solą oraz cukrem waniliowym. Wyrabiamy, gładkie, zwarte ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

Ciasto na ciastka drożdżowe

***  Następnie ciasto ponownie zagniatamy na podsypanym mąką blacie, dzielimy na kilka części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki z ciasta wycinamy kółka ***

Kółka wycięte z ciasta drożdżowego

*** Różyczki składają się z czterech okręgów. Pierwszy okrąg smarujemy w połowie roztopionym masłem, na to nakładamy drugi okrąg który również w połowie smarujemy roztopionym masłem, nakładamy trzeci okrąg, również smarujemy masłem w ten sam sposób i nakładamy czwarty okrąg ***

Różyczki z ciasta drożdżowego

*** Okręgi posypujemy cynamonem (jeśli lubimy), a następnie wszystkie razem delikatnie zwijamy do środka aż powstanie rulonik ***

Ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu

*** Ruloniki przecinamy na dwie części, w ten sposób powstaną nam różyczki ***

Róźyczki z ciasta drożdżowego

*** Każdą różyczkę układamy obok siebie na wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub w naczyniu żaroodpornym, zostawiając między nimi trochę odstępu, ponieważ jeszcze nam urosną. Naczynie wypełnione różyczkami odkładamy na około 15 w ciepłe miejsce ***

Drożdżowe różyczki do kawy

*** Po tym czasie całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C  na około 30 minut aż ciasto się ładnie zrumieni ***

Pyszne drożdżowe ciasta na podwieczorek

Drożdżowe ciasto do kawy

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

Drożdżowe róźyczki na podwieczorek

Drożdżowe ciastka na deser po obiedzie

Różyczki z ciasta drożdżowego

*** SMACZNEGO ***