Muffinki – pizzerinki – przekąski na urodziny
Idealne przekąski na urodziny ale oczywiście nie tylko, znikają w mgnieniu oka. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki. Robiłam je pierwszy raz ale z pewnością często będziemy do nich wracać bo są przepyszne :)) Polecam serdecznie!
Składnik na przekąski:
- Ciasto na pizze – z tego przepisu: Idealne ciasto do pizzy
- 15 dkg szynki lub innej wędliny (użyłam polędwicy sopockiej oraz kabanosów)
- 1 papryka (użyłam papryki w trzech kolorach po 1/3 z każdej)
- opcjonalnie: pieczarki podsmażone z cebulką, kukurydza konserwowa
- około 12 łyżek passaty pomidorowej (zamiennie można użyć ketchupu, koncentratu lub sosu pomidorowego)
- 15 dkg żółtego sera
- oregano
- opcjonalnie: tłuszcz do wysmarowania foremek
Ciasto wykonujemy z tego przepisu: ciasto do pizzy- kliknij w link
Robiąc przekąski na urodziny nie dzielimy jednak ciasta na 4 części tak jak jest podane w przepisie, ponieważ zużyjemy je w całości.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na muffinki- zrobiłam to w ten sposób że z rozwałkowanego ciasta powycinałam kwadraty, powyklejałam nimi foremki a to co wystawało poodcinałam, reszta ciasta będzie nam jeszcze potrzebna. Jeżeli nasze foremki nie posiadają powłoki nieprzywierającej to najlepiej wysmarować je tłuszczem przed włożeniem ciasta.
Każdą muffinkę smarujemy passatą (lub przecierem, ketchupem albo sosem) i posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera.
Farsz: paprykę myjemy kroimy w koteczkę i mieszamy z pokrojonymi (również w kosteczkę) wędlinami. Możemy także dodać pokrojone i podsmażone z cebulką pieczarki, kukurydzę z puszki a nawet ananasa, jednym słowem wszystko co lubimy i co pasuje nam do pizzy ;)) Gotowym farszem wypełniamy muffinki.
Każdą pizzerinke posypujemy startym żółtym serem
Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka (użyłam szklanki do odciśnięcia, kółeczka nie muszą być równe i idealnie takiej samej wielkości jak muffinki bo ciasto i tak jeszcze urośnie) i przykrywamy nimi pizzerinki. Nasze przekąski na urodziny smarujemy z wierzchu niewielką ilością passaty (lub zamiennika), posypujemy oregano i resztą startego sera.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C i pieczemy około 15-20 minut, pod koniec pilnując aby nasze przekąski na urodziny się nie przypaliły.
Z jednego ciasta, zrobionego z tego przepisu wyszło mi 12 pizzerinek (w przepisie jest podane aby ciasto podzielić na 4 części, jednak w przypadku tych pizzerinek wykorzystujemy całe ciasto więc nie ma potrzeby go dzielić).
Do „muffinek podałam osobno ketchup z cukinii, który uwielbiamy i jemy prawie do wszystkiego 😉 przepis tutaj !
*** Smacznego ***
Polecam także bardzo popularny przepis na pizze jak z Pizza Hut:
Można również spróbować mojego nowego przepisu na pyszne i szybkie przekąski: Francuskie pizzerinki



















