Grzyby w zalewie octowo-miodowej - C56B6AF7 17B5 4AF9 B156 1BCAFCAD7CC7

Grzyby w zalewie octowo-miodowej

Grzyby w zalewie octowo-miodowej

Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać  do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego. Do marynowania najlepiej nadają się mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków.

 

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - C56B6AF7 17B5 4AF9 B156 1BCAFCAD7CC7

 

Składniki:

ok 2 kg grzybów

1,5 litra wody

2 łyżki octu

1 łyżka soli

  • Zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

10 łyżek miodu

1 cebula

2 łyżeczki soli

6 ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu

4 liście laurowe

1 łyżeczka gorczycy

 

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 6339B8C9 C95E 4A4F 9861 9B62E51A4E67

 

 

*** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki.  W garnku zagotowujemy  wodę z solą i octem, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 3574D724 6503 46BE 81C7 65D71FD73A70

*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 49507DBD 645D 4918 B495 4A5B99DF9A1C

*** Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 25F2CC7F 847B 4288 A4DB 7B207586C4A4

*** Przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wodę, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zagotowujemy, mieszamy i odstawiamy z ognia ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 4B64A14F 6142 4526 BFC6 325B7E12C14A

*** W gorącym roztworze rozpuszczamy miód (już nie gotujemy!) ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - C8FC560C 1309 4A74 91E2 059C4CD2FD84

*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej) ***

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - C56B6AF7 17B5 4AF9 B156 1BCAFCAD7CC7

*** SMACZNEGO ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 64C45D11 3C70 4549 B92F E4707BE6D616

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 3D33FFB7 2D35 41EB 943D 670C7E2C0F44

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - FullSizeRender4 12

Grzyby w zalewie octowo-miodowej - 309BA570 7774 471E B216 186E450101C4

1 komentarz do “Grzyby w zalewie octowo-miodowej”

  1. A więc tak. Na tym blogu byłem ostatnio 25 października. To wtedy właśnie robiłem grzybki marynowane i szukałem nowego przepisu.Trafiło na ten Kilka minut temu naszło mnie i postanowiłem sobie jeden zdegustować i… Wszmałem 2 słoiki na raz i dalej nie jem, bo mi szkoda!!! Mam jeszcze słoiczki z zeszłego roku, ale nic już nie będzie takie jak dawniej Te grzybki są przepyszne! Sekret tkwi w dużej iloścu miodu. Zawsze dawałem go zdecydowanie mniej, ale od teraz zawsze będę robił według powyższego przepisu! Kosmos! Pyszności! Baaaardzo dziękuję za ten przepis.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry