Grzyby w zalewie octowo-miodowej
Świeże grzybki leśne marynowane w zalewie octowej z dodatkiem miodu. Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Tak przyrządzone grzybki możemy podać do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego. Do marynowania najlepiej nadają się mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków.
Składniki:
ok 2 kg grzybów
1,5 litra wody
2 łyżki octu
1 łyżka soli
- Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
10 łyżek miodu
1 cebula
2 łyżeczki soli
6 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
*** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut ***
*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą ***
*** Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***
*** Przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wodę, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zagotowujemy, mieszamy i odstawiamy z ognia ***
*** W gorącym roztworze rozpuszczamy miód (już nie gotujemy!) ***
*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej) ***
*** SMACZNEGO ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SMAŻONE GRZYBY NA ZIMĘ PRZEPIS TUTAJ (klik)
- GRZYBY MARYNOWANE PRZEPIS TUTAJ (klik)
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
A więc tak. Na tym blogu byłem ostatnio 25 października. To wtedy właśnie robiłem grzybki marynowane i szukałem nowego przepisu.Trafiło na ten Kilka minut temu naszło mnie i postanowiłem sobie jeden zdegustować i… Wszmałem 2 słoiki na raz i dalej nie jem, bo mi szkoda!!! Mam jeszcze słoiczki z zeszłego roku, ale nic już nie będzie takie jak dawniej Te grzybki są przepyszne! Sekret tkwi w dużej iloścu miodu. Zawsze dawałem go zdecydowanie mniej, ale od teraz zawsze będę robił według powyższego przepisu! Kosmos! Pyszności! Baaaardzo dziękuję za ten przepis.