Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy!
Przygotowanie udanego grilla to sztuka, która łączy w sobie różnorodność smaków i aromatów. Poniżej przedstawiam zestaw przepisów, które zadowolą każdego smakosza. Zapraszam!
Grillowane skrzydełka buffalo Przepis tutaj (KLIK)
Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub w piekarniku. Danie palce lizać!
Pierogi zbójnickie na grilla Przepis tutaj (KLIK)
Świetnie smakują zarówno podpieczone na ruszcie jak i prosto z patelni. Wielką zaletą tych pierogów jest to, że przygotowujemy je wcześniej, zamrażamy i sięgamy po porcję pierogów wówczas gdy ich potrzebujemy. Zamrożone układamy na grillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe!
Marynowana karkówka z grilla Przepis tutaj (KLIK)
To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie.
Grillowane ziemniaczki Przepis tutaj (KLIK)
Ziemniaczki pieczone w boczku wędzonym to pyszny dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smakują wybornie i są szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować także w piekarniku – wówczas pieczemy je do momentu, aż boczek wyraźnie się zrumienia.
Grillowane ślimaczki z kurczaka z wędzonym boczkiem i cukinią Przepis tutaj (KLIK)
Kruche i soczyste roladki z kurczaka zapiekane z wędzonym boczkiem oraz cukinią to wspaniała propozycja na grilla. Ciekawie wyglądają, a do tego rewelacyjnie smakują. Polecam wypróbować.
Marynowana kiełbasa z grilla Przepis tutaj (KLIK)
Kiełbasa jest najczęstszym składnikiem każdej grillowej imprezy. Jak ją przyrządzić, aby uczynić z niej prawdziwy przysmak? Wystarczy na 2-3 godziny przed grillowaniem posmarować kiełbaski aromatyczną marynatą. Wówczas zachowują one soczystość i nabierają wspaniałego smaku. Polecam!
Soczysty kurczak – najlepsza marynata do drobiu! Przepis tutaj (KLIK)
Genialny sposób na mega kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Możemy tak zamarynować zarówno filety, jak i skrzydełka czy udka. Kurczaka pieczemy w piekarniku lub krótko grillujemy. Marynata jest bardzo prosta w wykonaniu i składa się tylko z kilku podstawowych składników. Polecam!
Sałatka ziemniaczana do grilla Przepis tutaj (KLIK)
Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole.
Sałatka grillowa z młodej kapusty Przepis tutaj (KLIK)
Smaczna, zdrowa i kolorowa. Świetny dodatek do dań z rusztu, którego przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Sałatki warzywne doskonale pasują do mięs, ryb i serów z grilla, podbijając ich smak swoją świeżością i aromatem. Polecam!
Sałatka warstwowa z serkiem wędzonym Przepis tutaj (KLIK)
Idealna do grilla! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb z rusztu lub jako lekka rodzinna kolacja z dodatkiem na przykład chrupiących grzanek. Pyszna, zdrowa i kolorowa.
Chińska sałatka do grilla Przepis tutaj (KLIK)
Bardzo smaczny dodatek do dań z rusztu. Sałatka nie zawiera mięsa, więc będzie świetnie pasować zarówno do karkóweczki, kiełbasy, fileta z kurczaka czy grillowanej rybki albo sera. Jest prosta i wprost ekspresowa w wykonaniu, spokojnie możemy ją zrobić na każdą imprezkę przy ruszcie lub ognisku.
Surówka kebabowa Przepis tutaj (KLIK)
Ciekawy dodatek zarówno do mięsa w przyprawie gyros, jak i do innych dań mięsnych, ryb czy grilla. Soczysta, chrupiąca i przepyszna surówka.
Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla Przepis tutaj (KLIK)
Mięciutki w środku i chrupiący oraz pięknie rumiany z zewnątrz. Pyyyyszny! Idealnie pasuje jako dodatek do grilla, ale może też stanowić przekąskę do sałatek na przyjęciu. Chlebek możemy upiec sobie nawet kilka dni wcześnie, wystudzić, zamrozić, a tuż przed podaniem zawinąć (taki zamrożony) w folię aluminiową i położyć na kilka minut na rozgrzanym grillu lub wstawić do gorącego piekarnika. Będzie wówczas smakował jak świeżo upieczony 😉
Bułki czosnkowe Przepis tutaj (KLIK)
Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok.
Sos tysiąca wysp Przepis tutaj (KLIK)
Znany i bardzo lubiany dodatek do wielu potraw, zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie pasuje do hot dogów, burgerów, kebabów, tortilli, dań z grilla, zapiekanek oraz frytek i sałatek. Jest to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Jest bardo smaczny, a przy tym banalnie prosty i szybki w wykonaniu.
Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)
Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu.