Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy!


Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy!

Przygotowanie udanego grilla to sztuka, która łączy w sobie różnorodność smaków i aromatów. Poniżej przedstawiam zestaw przepisów, które zadowolą każdego smakosza. Zapraszam!

 

Grillowane skrzydełka buffalo Przepis tutaj (KLIK)

Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub w piekarniku. Danie palce lizać!

Pierogi zbójnickie na grilla Przepis tutaj (KLIK)

Świetnie smakują zarówno podpieczone na ruszcie jak i prosto z patelni. Wielką zaletą tych pierogów jest to, że przygotowujemy je wcześniej, zamrażamy i sięgamy po porcję pierogów wówczas gdy ich potrzebujemy. Zamrożone układamy na grillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe!

 

Marynowana karkówka z grilla Przepis tutaj (KLIK)

To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie.

 

Grillowane ziemniaczki Przepis tutaj (KLIK)

Ziemniaczki pieczone w boczku wędzonym to pyszny dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smakują wybornie i są szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować także w piekarniku – wówczas pieczemy je do momentu, aż boczek wyraźnie się zrumienia.

 

Grillowane ślimaczki z kurczaka z wędzonym boczkiem i cukinią Przepis tutaj (KLIK)

Kruche i soczyste roladki z kurczaka zapiekane z wędzonym boczkiem oraz cukinią to wspaniała propozycja na grilla. Ciekawie wyglądają, a do tego rewelacyjnie smakują.  Polecam wypróbować.

 

Marynowana kiełbasa z grilla Przepis tutaj (KLIK)

Kiełbasa jest najczęstszym składnikiem każdej grillowej imprezy. Jak ją przyrządzić, aby uczynić z niej prawdziwy przysmak? Wystarczy na 2-3 godziny przed grillowaniem posmarować kiełbaski aromatyczną marynatą. Wówczas zachowują one soczystość i nabierają wspaniałego smaku. Polecam!

 

Soczysty kurczak – najlepsza marynata do drobiu! Przepis tutaj (KLIK)

Genialny sposób na mega kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Możemy tak zamarynować zarówno filety, jak i skrzydełka czy udka. Kurczaka pieczemy w piekarniku lub krótko grillujemy. Marynata jest bardzo prosta w wykonaniu i składa się tylko z kilku podstawowych składników. Polecam!

 

Sałatka ziemniaczana do grilla Przepis tutaj (KLIK)

Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole.

 

Sałatka grillowa z młodej kapusty Przepis tutaj (KLIK)

Smaczna, zdrowa i kolorowa. Świetny dodatek do dań z rusztu, którego przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Sałatki warzywne doskonale pasują do mięs, ryb i serów z grilla, podbijając ich smak swoją świeżością i aromatem. Polecam!

 

Sałatka warstwowa z serkiem wędzonym Przepis tutaj (KLIK)

Idealna do grilla! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb z rusztu lub jako lekka rodzinna kolacja z dodatkiem na przykład chrupiących grzanek. Pyszna, zdrowa i kolorowa.

 

 

Chińska sałatka do grilla Przepis tutaj (KLIK)

Bardzo smaczny dodatek do dań z rusztu. Sałatka nie zawiera mięsa, więc będzie świetnie pasować zarówno do karkóweczki, kiełbasy, fileta z kurczaka czy grillowanej rybki albo sera. Jest prosta i wprost ekspresowa w wykonaniu, spokojnie możemy ją zrobić na każdą imprezkę przy ruszcie lub ognisku.

 

Surówka kebabowa Przepis tutaj (KLIK)

Ciekawy dodatek zarówno do mięsa w przyprawie gyros, jak i do innych dań mięsnych, ryb czy grilla. Soczysta, chrupiąca i przepyszna surówka.

 

Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla Przepis tutaj (KLIK)

Mięciutki w środku i chrupiący oraz pięknie rumiany z zewnątrz. Pyyyyszny! Idealnie pasuje jako dodatek do grilla, ale może też stanowić przekąskę do sałatek na przyjęciu. Chlebek możemy upiec sobie nawet kilka dni wcześnie, wystudzić, zamrozić, a tuż przed podaniem zawinąć (taki zamrożony) w folię aluminiową i położyć na kilka minut na rozgrzanym grillu lub wstawić do gorącego piekarnika. Będzie wówczas smakował jak świeżo upieczony 😉

 

Bułki czosnkowe Przepis tutaj (KLIK)

Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok.

 

Sos tysiąca wysp Przepis tutaj (KLIK)

Znany i bardzo lubiany dodatek do wielu potraw, zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie pasuje do  hot dogów, burgerów, kebabów, tortilli, dań z grilla, zapiekanek oraz frytek i sałatek. Jest to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Jest bardo smaczny, a przy tym banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

 

Domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)

Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu.

KOMENTARZE