Faszerowane filety z kubka


Faszerowane filety z kubka

Okrąglutkie roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i zapiekane pod pierzynką z sera. Formowane w kubku lub filiżance zachowują kształt i ładnie prezentują się na stole. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

100g kwaśnej śmietany 18%

1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella)

1 łyżka masła

sól, pieprz

  • Farsz:

10dkg boczku wędzonego

1 nieduża cebula

kilka pieczarek

2 garści świeżego szpinaku

sól, pieprz

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni ***

*** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli ***

*** Dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Każdy filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół ***

*** Mięso cienko rozbijamy ***

*** Rozbity filet układamy delikatnie w małym kubku lub filiżance, tak aby powstało wgłębienie ***

*** Wgłębienie wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem ***

*** Farsz zakrywamy wystającym mięsem ***

*** Kubek odwracamy i podkładamy rękę, aby roladka wyleciała nam na dłoń. Przekładamy ją na wysmarowaną masłem blaszkę lub naczynie żaroodporne ***

*** Do śmietany dodajemy po pół łyżeczki soli i pieprzu, mieszamy ***

*** Roladki smarujemy równomiernie śmietaną ***

*** Z wierzchu obkładamy tartym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut ***

*** Przekładamy na talerz i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Faszerowane filety z kubka