Serniczek kinder bueno - IMG 3493

Serniczek kinder bueno

Serniczek kinder bueno

Czy jest ktoś kto nie lubi batoników kinder bueno? Ja je uwielbiam i często robię krem o tym smaku do tortu. Tym razem postanowiłam wykonać mój ulubiony sernik z mlekiem skondensowanym z takim właśnie  batonikowym przełożeniem. Bardzo nam smakował, więc polecam serdecznie ten przepis!

 

Serniczek kinder bueno - IMG 3493

Serniczek kinder bueno - IMG 3484

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Dodatkowo:

250g serka mascarpone

350ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

6 pojedynczych batoników kinder bueno – jasnych lub ciemnych albo pół na pół

1 czekolada deserowa

 

 

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3391

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

Serniczek kinder bueno - 5F25A434 30B5 49FE 9E57 BDF07BAF39F8

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

Serniczek kinder bueno - 97C55AF8 2633 4EA4 98CC 31F062282857

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3392

*** Sernik przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3393

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach  ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3394

*** Gdy sernik ostygnie przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość miksujemy najpierw na niskich obrotach, aby nie pryskało, a następnie zwiększamy aż do najwyższych obrotów. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3421

*** Batoniki kinder bueno kroimy na małe kawałki ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3423

*** Pokrojone batoniki mieszamy z kremem śmietankowym ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3425

*** Gotowy krem wykładamy na sernik i wyrównujemy ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3426

*** Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przelewamy do woreczka, robimy małą dziurkę i polewamy ciasto ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3428

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

Serniczek kinder bueno - IMG 3493

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Serniczek kinder bueno - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Serniczek kinder bueno - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Serniczek kinder bueno - IMG 1742

 

5 komentarzy do “Serniczek kinder bueno”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Do pieczenia sernika najlepsza jest funkcja pieczenia „góra-dół”, aby ciasto równomiernie i niegwałtownie się wypiekało.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry