Pierogi zbójnickie na grilla


Pierogi zbójnickie na grilla

Świetnie smakują zarówno podpieczone na ruszcie jak i prosto z patelni. Wielką zaletą tych pierogów jest to, że przygotowujemy je wcześniej, zamrażamy i sięgamy po porcję pierogów wówczas gdy ich potrzebujemy. Zamrożone układamy na grillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe!

 

* Ja przygotowałam pierogi z podwójnej porcji składników gdyż potrzebowałam baaardzo dużo pierogów na przyjęcie 😉

 

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

200 ml wody

2 łyżki masła

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • Składniki na farsz:

pół kilograma ziemniaków

1 łyżka masła

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

10dkg żółtego sera

przyprawa do grilla (użyłam mieszanki pikantnej i ziołowej przyprawy)

  • Dodatkowo:

woda, olej i sól do gotowania pierogów

 

 

 

*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***

*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***

*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto ***

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy ***

*** Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i całość dusimy ***

*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni – na średniej mocy palnika ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Mieszamy i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli ***

*** Całość dodajemy do ziemniaków, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego starty na tarce ser żółty ***

*** Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do grilla ***

*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***

*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i dość cienko rozwałkowujemy ***

*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***

*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi ***

*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy minuę od momentu wypłynięcia ***

*** Po wyjęciu z garnka pierogi odcedzamy, układamy na dużym talerzu i smarujemy masłem aby się ze sobą nie sklejały ***

*** Gdy pierogi ostygną układamy je na tacce i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach gdy się zamrożą możemy przełożyć je do woreczka ***

*** W każdej chwili możemy wyjąć porcję pierogów i przygotować je na grillu lub na patelni grillowej (bez rozmrażania). Przed położeniem na grillu pierogi należy posmarować delikatnie olejem, natomiast na patelni możemy podsmażyć je na maśle ***

*** W trakcie pieczenia pierogi posypujemy delikatnie przyprawą do grilla ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

KOMENTARZE