Chrupiąca surówka z białej kapusty


Chrupiąca surówka z białej kapusty

Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do ryb, mięs jak i dań wegetariańskich. Surówka jest soczysta, aromatyczna oraz pysznie chrupiąca. A do tego jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

1/3 główki białej kapusty

1 marchew

1 jabłko

1 pęczek pietruszki lub koperku (lub pół na pół)

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

sól i pieprz

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy na pół godziny ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja ścieram razem ze skórką, ale można też obrać) ***

*** Zieleninę drobno siekamy ***

*** Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód oraz oliwę i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Marchew, jabłko i zieleninę przekładamy do miski z kapustą i polewamy sosem cytrynowo-miodowym ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Chrupiąca surówka z białej kapusty