Karkówka z grilla w pysznej marynacie


Marynowana karkówka z grilla

To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie. Polecam!

 

Składniki:

ok 1kg karkówki

Marynata:

1/3 szklanki oliwy lub oleju

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej  papryki mielonej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) ***

*** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny ***

*** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką ***

*** Do mojej karkówki podałam sałatkę ziemniaczaną na którą przepis znajdziecie TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4.1 9 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patka
Patka
2 lat temu

Najlepsza karkówka jaką jadłam, krócej ja marynowałam ale i tak smak był obłedny, polecam niezdecydowanym

Aga
Aga
2 lat temu

Mam paczkowaną karkówkę. Grill w środę. Dzisiaj pod wieczór mogę zamarynować?

Justyna
Justyna
2 lat temu

Czy można trzymać karkowke w marynacie dłużej niż 24h?

Bartosz
Bartosz
3 lat temu

Rewelacyjna! Palce lizać!

Porks
Porks
3 lat temu

Tegoroczna królowa każdego mojego grilla. Wszyscy goscie zachwyceni

Ania
Ania
3 lat temu

Pyszna karkóweczkę.Dodałam więcej soli do marynaty. Wyszło super!

Aneta
Aneta
3 lat temu

Ta karkówka jest przepyszna! Marynowałam ją trochę ponad 12 godzin i wyszła super. Wszystkim bardzo smakowało

Ewusia
Ewusia
4 lat temu

Napisane w przepisie, żeby marnować od 12 do 24 H, także wpis bezpodstawny 🙂 zaczęło się marynować, próbujemy jutro 🙂

Marta
Marta
4 lat temu

Nie dobra ta marynata pomimo marynowania w niej 6 godzin mięso mdłe bez wyraźnego smaku