Naleśniki zapiekane z cukinią, pieczarkami i beszamelem


Naleśniki zapiekane z cukinią, pieczarkami i beszamelem

Uwielbiam beszamel i chyba wszystkie potrawy z nim związane. Dziś polecam przepyszną zapiekankę naleśnikową, z pysznym farszem i oczywiście wspomnianym beszamelem. Moje danie jest bezmięsne, ale jeśli bardzo chcecie można do farszu dodać podsmażonego fileta z kurczaka albo ulubioną wędlinkę.

 

 

Składniki:

ok 6 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

  • Farsz:

1 cebula

10 dkg pieczarek

1 mała cukinia

1 łyżka masła

sól, pieprz

  • Beszamel:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

  • Dodatkowo:

ok 10 dkg żółtego sera

 

 

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i podsmażamy do zrumienienia ***

*** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię ***

*** Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy do czasu, aż cukinia zmięknie ***

*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy ***

*** Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Naleśniki układamy kolejno na niedużej miseczce ***

*** Na środek wykładamy dwie łyżki beszamelu ***

*** Następnie wykładamy 2 łyżki farszu ***

*** Boki naleśnika zawijamy do środka, do miski, tak aby zamknąć nadzienie w środku ***

*** Miseczkę odwracamy i układamy zawinięte naleśniki w żaroodpornym naczyniu ***

*** Na wierzchu naleśników rozsmarowujemy pozostały beszamel ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE