Smażone grzyby na zimę – przetwory do słoików


Smażone grzyby na zimę – przetwory do słoików

Świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych grzybów leśnych na dłużej. Smażone i zapasteryzowane w słoiki podgrzybki, maślaczki, borowiki czy koźlarze, po otwarciu smakują jak świeżo zebrane. Wystarczy na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać grzybki ze słoiczka, wymieszać, poddusić przez chwilę, można też dodać trochę śmietanki, i już mamy pyszny sosik do ziemniaczków w środku zimy. Ja używam samych kapeluszy grzybów, ponieważ nóżki przerabiam na rewelacyjną pastę, na którą przepis znajdziecie już wkrótce na blogu. Zapraszam!

 

 

Składniki:

3 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, borowiki, itp.)

sól, pieprz – do smaku

ok 100g masła klarowanego

  • Do obgotowania grzybów:

ok 2 litry wrzątku

1 płaska łyżka soli

1 łyżka octu

 

 

 

*** Grzyby oczyszczamy i obgotowujemy przez 3 minuty we wrzątku z łyżką soli i łyżką octu ***

*** Następnie grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** Ostudzone i odsączone grzyby kroimy w grube plastry ***

*** Na patelni rozgrzewamy część masła klarowanego i partiami podsmażamy grzyby. Smażymy przez około 5 minut, na dużym ogniu ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem – do smaku ***

*** Gorące grzyby przekładamy do słoików, zostawiając około 3 centymetry wolnego miejsca od góry ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 3 dni – po 30 minut. Jest to ważne, aby grzyby nam się nie zepsuły, co niestety lubią robić. Proces tyndalizacji (trzy krotnej pasteryzacji) powoduje zabicie wszelkich drobnoustrojów. Możemy jej dokonać w garnku lub w piekarniku ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 30 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.

*** A tu jeszcze zdjęcia z kotkiem, który zawsze musi wtrynić się przed obiektyw 😉 ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE