Puszyste bułki jogurtowe


Puszyste bułki jogurtowe

Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni 🙂 Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!

 

 

Składniki:

450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania

8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas należy zrobić zaczyn )

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

100 ml ciepłej (nie gorącej) wody

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 jajko

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Jeśli miód nie ma płynnej konsystencji możemy rozpuścić go w ciepłej wodzie, którą używamy do przygotowania ciasta. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące należy dodać trochę więcej mąki, jeżeli jest zbyt zbite – troszkę więcej wody ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***

*** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem).  Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką ***

*** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części ***

*** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki ***

*** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

KOMENTARZE