Puszyste bułki jogurtowe
Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam!
Składniki:
450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania
8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas należy zrobić zaczyn )
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej (nie gorącej) wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko
*** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Jeśli miód nie ma płynnej konsystencji możemy rozpuścić go w ciepłej wodzie, którą używamy do przygotowania ciasta. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt klejące należy dodać trochę więcej mąki, jeżeli jest zbyt zbite – troszkę więcej wody ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***
*** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką ***
*** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części ***
*** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!), przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki ***
*** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ
- PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ