Węgierski kociołek
Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam!
Składniki:
400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny)
3-4 duże ziemniaki
1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 cebula
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
100g pieczarek
pół szklanki kukurydzy konserwowej
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 litra bulionu lub wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
1 czerwona papryka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka ***
*** Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ***
*** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ
-
CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
-
DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ