Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym
Delikatna, kremowa i wyjątkowa w smaku zupa z wiórkami świeżych ogórków, serkiem topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Polecam!
Składniki:
ok. 5 sztuk ogórków gruntowych
3-4 ziemniaki
1 marchew
3 śmietankowe serki topione – trójkąciki
300g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 łyżka kaszki manny
sól, pieprz, majeranek
1 litr bulionu warzywnego (lub wody)
pół pęczka koperku
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną, majerankiem, solą i pieprzem – do smaku ***
*** Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach ***
*** Do garnka wlewamy bulion (lub wodę), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki oraz marchewkę i całość gotujemy przez około 10 minut ***
*** W międzyczasie obieramy ogórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Do garnka dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze przez 5 minut ***
*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki ***
*** Klopsiki dokładamy do garnka i całość gotujemy do czasu, aż mięso wypłynie na wierzch i zmieni kolor – około 15 minut ***
*** Następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wrzucamy serki topione, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całkowicie się roztopią ***
*** Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPA BOLOŃSKA PRZEPIS TUTAJ
- ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ
- CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
- WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ