Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie


Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie i płatkach kukurydzianych

Chrupiąca panierka oraz aromatyczne i soczyste mięsko – takie właśnie powinny być idealne kotlety. Schab  przełożony cebulą i moczony w mleku jest kruchy i dużo delikatniejsze w smaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce z płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam!

 

 

Składniki:

3 plastry schabu

1 cebula

1 szklanka mleka

1 jajko

3 łyżeczki musztardy

1 szklanka płatków kukurydzianych

3/4 szklanki mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

 

*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu. Całość umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***

*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem.Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***

*** Płatki kukurydziane umieszczamy w foliowym woreczku i za pomocą tłuczka rozdrabniamy. W miseczce roztrzepujemy jajko. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w  jajku, a następnie w płatkach ***

*** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Ja podałam z surówką wiosenną a’la coleslaw PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

 

KOMENTARZE