Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie i płatkach kukurydzianych
Chrupiąca panierka oraz aromatyczne i soczyste mięsko – takie właśnie powinny być idealne kotlety. Schab przełożony cebulą i moczony w mleku jest kruchy i dużo delikatniejsze w smaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce z płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam!
Składniki:
3 plastry schabu
1 cebula
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżeczki musztardy
1 szklanka płatków kukurydzianych
3/4 szklanki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu. Całość umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***
*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem.Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***
*** Płatki kukurydziane umieszczamy w foliowym woreczku i za pomocą tłuczka rozdrabniamy. W miseczce roztrzepujemy jajko. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w płatkach ***
*** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Ja podałam z surówką wiosenną a’la coleslaw PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ
-
KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ
-
SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ
-
OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ