Szybkie rogaliki drożdżowe


Szybkie rogaliki drożdżowe

Bardzo prosty i szybki (bo bez wyrastania) przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe. Jedyny problem jest taki, że bardzo szybko znikają z talerza… :)) Polecam!

Pyszne rogaliki drożdzowe

Droźdzowe rogaliki z powidłami

Składniki:

4 szklanki mąki

5 dkg drożdży

200 g margaryny lub masła (użyłam pół na pół)

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

3 żółtka

4 łyżki cukru

powidła, dżem lub czekolada- jako nadzienia do rogalików

opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier do polania

 

*** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę (lub masło) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto ***

Mąka na ciasto do rogalików   Ciasto na rogaliki droźdzowe

*** Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie dzielimy je na 8 części (tak jak się kroi tort) i na brzegu każdego nakładamy łyżeczkę dżemu lub kawałek czekolady. Zwijamy do środka aby powstał rogalik ***

Ciasto na rogaliki z czekoladą    Rogalik drożdzowy z dżemem

*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15 minut ***

Pyszne i szybkie w przygotowaniu rogaliki drożdzowe

*** Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem od jajek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut) ***

Rogale z czekoladą i dżemem      Rogaliki do kawy

*** Po wystudzeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ***

Szybkie rogaliki z ciasta droźdzowego     Słodkie rogale

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Szybkie rogaliki drożdżowe