Walentynkowy serniczek na zimno


Walentynkowy serniczek na zimno

Delikatne, kremowe i przepyszne ciasto na chrupiącym czekoladowym spodzie. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagające pieczenia. Idealnie sprawdzi się na nadchodzący dzień zakochanych. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód:

ok 150 gram płatków kukurydzianych

300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

  • Masa serowa:

1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)

250 ml śmietanki 30%

Ok 100 ml mleka

3/4 szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

  • Wierzch ciasta:

1 bezbarwna galaretka

1 galaretka truskawkowa

0,5 kg mrożonych (lub świeżych) malin lub truskawek

2 łyżki cukru

 

 

*** Płatki miksujemy w robocie na mniejsze kawałki ***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Przygotowujemy masę owocową. Do garnka przekładamy mrożone owoce, zasypujemy cukrem, wlewamy ok 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Gdy owoce się rozmrożą blendujemy całość. Zagotowujemy ponownie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy ***

*** Połowę masy owocowej przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju lub wyłożoną folią spożywczą. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę z owocami odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***

*** Przygotowujemy masę serową. Mleko przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszając rozpuszczamy ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy ***

*** Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny z mlekiem dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i mieszamy łyżką lub rózga. Dodajemy kolejne 2-3 łyżki masy serowej i znowu mieszamy. Powtarzamy jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, mieszamy, a następnie przekładamy całość do pozostałego sera i mieszamy na jednolitą masę ***

*** Masę serową dzielimy na dwie nierówne części 2/3 i 1/3. Do większej części dodajemy pozostałą masę owocową ***

*** Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód z płatków i czekolady ***

*** Na górę delikatnie wykładamy pozostałą masę serową. Wkładamy do lodówki ***

*** Gdy galaretka owocowa stężeje, wyjmujemy ją z blaszki i za pomocą foremki do ciastek wycinamy z niej serduszka ***

*** Na masie serowej układamy wycięte serduszka ***

*** Bezbarwną galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu (dla lepszego stężenia można dać o pół szklanki mniej wody). Studzimy i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretka bardzo delikatnie zalewamy wierzch ciasta, najlepiej galaretkę wylewać po łyżce ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie warstwy dobrze stężały ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Dobry wieczór :). Dzisiaj robiłam – wyszedl pyszny. Leciutki, rozpływa się w ustach. Mam tylko wątpliwość, czy ilość mleka jest prawidłowa -50 ml to bardzo mało, użyłam 150 ml do rozpuszczenia zelatyny. Do świeżych owoców dodałam wody i wydaje mi się, że może jednak mogłam dodać mniej niż w przepisie, bo serduszka wyszły bledsze. Pozdrawiam:)!