Leśna chmurka - 9F64A38E E649 4BCF AE75 911274E4240F

Leśna chmurka

Leśna chmurka

Pyszne i bardzo efektowne ciasto , idealne na szczególne okazje. Kruchy spód, lekko kwaskowa masa owocowa, delikatny krem śmietankowy i słodka chrupiąca beza, to połączanie, które jest przepisem na sukces. Robiłam to ciasto już w różnych odsłonach: malinowej, cytrynowej, wiśniowej i rabarberowej (wszystkie przepisy znajdziecie na blogu) i muszę powiedzieć, że ten wypiek to zawsze pewniak, efekt wow zarówno wizualny jak i smakowy jest murowany.

 

 

Leśna chmurka - 9F64A38E E649 4BCF AE75 911274E4240F

Leśna chmurka - C85E289A 79BE 4091 B072 378F7FE93627

 

Składniki:

  • Ciasto kruche:

3 żółtka

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

30g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

  • Masa owocowa:

0,5kg owoców leśnych typu maliny, jeżyny, jagody, borówki, itp. – świeżych lub mrożonych

3 galaretki o smaku owoców leśnych (lub jagodowe, malinowe)

3,5 szklanki wrzącej wody

  • Krem śmietankowy:

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

opcjonalnie 2-3 kropelki różowego/fioletowego barwnika spożywczego

 

Leśna chmurka - D344B8F5 5711 470D 993A 8D6517DEA47F

Leśna chmurka - 944E2190 F3A1 4D6D AFCD FC08E676F1B4

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

Leśna chmurka - DDBCE23B F752 4B7A 89BB E6B55B773BDC scaled e1648713422387

*** Trzy galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy owoce (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej) i mieszamy. Całość odkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężec ***

Leśna chmurka - 6070E466 C489 4C4E 8C86 6678BC58333A

*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 26×26 cm). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem ***

Leśna chmurka - FBCF3402 13B6 4889 A008 CA38D0795E8A

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy ***

Leśna chmurka - 0753C9DA 1183 4912 9E4D F9D71C2E1157

*** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki ***

Leśna chmurka - 06E25912 B238 49A5 B379 5FF2EB484A8A

*** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitego, gęstego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła ***

Leśna chmurka - F0591229 3516 4F22 A733 281F6D8B4DE1

*** Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce ***

Leśna chmurka - 3E5BC544 0635 4FC4 AF5F E96731F05694

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

Leśna chmurka - 4B332722 9F86 4FC7 B5F3 40AFA5253C5C

*** Jeśli chcemy uzyskać różową bezę, na końcu dodajemy to piany barwnik spożywczy i mieszamy ***

Leśna chmurka - 128DB7C4 5C8D 42CF 8EBC 22878F74AC4D

*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim kontur blaszki, w której piekliśmy ciasto. Ubitą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M).

Leśna chmurka - A763376D 0A8C 446D 81D8 A7D8667BE991

*** Krem bezowy wyduszamy okrągłymi ruchami na papier tworząc wzorek ***

Leśna chmurka - 9390BD1E FA8E 488A 9711 999166A5785D

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

Leśna chmurka - 010AC4BB 97C6 4D72 9965 FA160C726144

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki aby masy stężały ***

Leśna chmurka - 7F7438C0 10B7 4191 B78E EDE28F5C3B94

Leśna chmurka - D344B8F5 5711 470D 993A 8D6517DEA47F

Leśna chmurka - 19E7A498 2496 4EA4 A295 BC56AD58BDDB

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Leśna chmurka - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Leśna chmurka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Leśna chmurka - IMG 1742

 

 

 

1 komentarz do “Leśna chmurka”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry