Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej


Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej

Pyszne pierniki, dzięki którym już teraz możemy wprowadzić smak i zapach świąt do naszych domów. Są mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg mąki pszennej

2 płaskie łyżki kakao

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

200g miodu

120g masła

4 żółtka

2 białka

3/4 szklanki cukru

100ml gęstego jogurtu naturalnego (zamiennie można użyć kwaśniej śmietany)

  • Polewa czekoladowa:

ok 50-100 ml śmietanki kremówki

150g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół)

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Do rondelka wkładamy miód oraz przyprawę do piernika i całość podgrzewamy ***

*** Dodajemy masło, wyłączamy palnik i mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści ***

*** Odkładamy na chwilę do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąkę oraz kakao i mieszamy ***

*** W kubku mieszamy jogurt (lub śmietanę) z sodą i odstawiamy na około 5 minut ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy dalej, aż powstanie lśniąca piana ***

*** Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm ***

*** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml) wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę i dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej śmietanki. Na koniec wlewamy olej, mieszamy ***

*** Pierniczki oblewamy polewą (lub moczymy w niej z jednej strony) ***

*** Gotowe pierniczki odkładamy do zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Miękkie i pulchne pierniczki w świecącej polewie czekoladowej