Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami


Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami

Kremowa, bogata w składniki i bardzo aromatyczna zupka, której ciężko się oprzeć. Jest tak smaczna i wyrazista, że trudno poprzestać na jednej miseczce. Fajnie sprawdzi się także jako ciepłe danie na przyjęciu. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

1 por

250g pieczarek

1,5 – 2 litry bulionu lub wody

500g serka topionego (użyłam serka śmietankowego, gouda i ziołowego)

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa

olej do smażenia

  • Grzanki:

2-3 kromki chleba

1-2 łyżki masła

2 przeciśnięte ząbki czosnku

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

 

*** Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Podsmażone pieczarki odkładamy na bok. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem z cebulą do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy drobno pokrojonego pora oraz podsmażone wcześniej pieczarki, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez około 5 minut ***

*** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), zagotowujemy, zmniejszam ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Następnie dodajemy serki topione i mieszamy ***

*** Zupę gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż serki całkowicie się rozpuszczą ***

*** Na końcu zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykę oraz gałką muszkatołową ***

*** Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony chleb, smażymy cały czas mieszając, aż grzanki ładnie się zrumienią. Na patelnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę ***

*** Zupę podajemy na gorąco posypaną grzankami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE