Zupa zbójnicka


Zupa zbójnicka

Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw.  Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki…

10 dkg wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

10dkg pieczarek

1 marchew

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1/2 papryki żółtej lub zielonej

2 duże ziemniaki

1/4 główki kapusty

1 – 1,5 litra bulionu lub wody

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

2- 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso ciągle mieszając ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez pół minuty ***

*** Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut ***

*** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę ***

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie  ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy ***

*** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku ***

*** Podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE