Zupa zbójnicka - 957326AD 4FF4 4110 8822 2EE26E56D6F1

Zupa zbójnicka

Zupa zbójnicka

Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw.  Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni!

 

Zupa zbójnicka - 957326AD 4FF4 4110 8822 2EE26E56D6F1

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki…

10 dkg wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

10dkg pieczarek

1 marchew

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1/2 papryki żółtej lub zielonej

2 duże ziemniaki

1/4 główki kapusty

1 – 1,5 litra bulionu lub wody

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

2- 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie

olej do smażenia

 

Zupa zbójnicka - A8EE3E99 FDF1 4307 A11B C692FE06CA99

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

Zupa zbójnicka - A5D50EC9 F1AA 4967 BC1C 0A75A4CBE9C9

*** Na dnie dużego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso ciągle mieszając ***

Zupa zbójnicka - E3CB1AD0 8C06 4AC2 B8A2 49FCF4549C75

*** Gdy mięso straci surowy kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez pół minuty ***

Zupa zbójnicka - DE4AB7E6 140E 45B8 A32C 0154E11C2605

*** Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty ***

Zupa zbójnicka - 568003F7 C951 4208 B15F 84D032937EDF

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut ***

Zupa zbójnicka - A6345C5E E711 408C B228 C0A2AC84665F

*** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę ***

Zupa zbójnicka - 7627E5D3 41DE 4AA7 91A2 B30F0531365C

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

Zupa zbójnicka - 09FD65E1 3701 4212 B2BB 0C88A1B6BD59

*** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie  ***

Zupa zbójnicka - DB0565D7 78C7 47E6 A430 97A8796A5231

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy ***

Zupa zbójnicka - A8A6803F 4FD8 40F8 B494 25B7970339AE

*** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku ***

Zupa zbójnicka - B71D0C29 FB83 4357 B6D9 362F45DD9C48

*** Podajemy ze świeżym pieczywem ***

Zupa zbójnicka - 957326AD 4FF4 4110 8822 2EE26E56D6F1

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zupa zbójnicka - IMG 3770

Zupa zbójnicka - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zupa zbójnicka - IMG 1742

Zupa zbójnicka - IMG 2175 1

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry