Tort snickers - B01F5E67 AA4E 4CD5 AD2E 3F97D35250C0

Tort snickers

Tort snickers

Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej kawki. Polecam!

 

Tort snickers - B01F5E67 AA4E 4CD5 AD2E 3F97D35250C0

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

160g cukru (ok 3/4 szklanki)

120g mąki (ok 3/4 szklanki)

35g kakao (2 pełne łyżki)

35g oleju (5 łyżek)

  • Krem:

250g serka mascarpone

350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%

1 śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

  • Poncz:

100ml zaparzonej czarnej herbaty

  • Ganache z czekolady

150g mlecznej czekolady

150g gorzkiej czekolady

120ml słodkiej śmietanki 30-36%

  • Dodatkowo:

ok 300g masy kajmakowej z puszki

200g orzeszków ziemnych solonych

 

Tort snickers - B1470BA3 83B6 4073 8980 FECCE0D0DC78

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski (żółtka i białka razem), dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy puszystą masę – zajmie to nam około 10-15 minut ***

Tort snickers - 1C5B4F7B 7795 4328 8BA9 4B5C6A283D56

*** W osobnej misce mieszamy mąkę i kakao ***

Tort snickers - FF3DAAC7 5F26 4043 BF4B B6B1235848B8

*** Gdy piana z jajek jest gotowa przesiewamy do niej w 3-4 turach suche składniki i za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***

Tort snickers - 1A2563C1 9428 4FDA AB66 B3463536AC3F

*** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem ***

Tort snickers - 0805C933 6B6E 4E56 BB0F F86B678008E2

*** Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry) ***

Tort snickers - AAC591E9 CC28 476C AC47 4E4DDAF25E8C

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka ***

Tort snickers - 12D7D8BC D647 40B5 9E24 8BCDE23FB99B

*** Po całkowitym wystudzeniu ciasto przecinamy na 3 blaty ***

Tort snickers - 8A335412 7891 4149 AC4E EABA5824E251 scaled e1681722464700

*** Przygotowujemy krem. Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieszczamy razem w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu, zaczynając od najniższych obrotów i stopniowo zwiększając, aż do najwyższych. W połowie miksowania dodajemy śmietan fix i cukier puder ***

Tort snickers - EB820ED0 6020 4D14 94E0 C228EA21B630

*** Gotowy krem dzielimy na 4 części. Masę kajmakową mieszamy, aby była gładka i miękka ***

Tort snickers - 812B35F6 D086 4852 AF50 01458DE9A12F

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy (lub rancie cukierniczym) i nasączamy ostudzoną herbatą ***

Tort snickers - E830F26C DBEC 4957 A24E 0DFD6A4CD305

*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu ***

Tort snickers - 742C7180 42B0 4939 B5B6 7EE54FEB7A86

*** Na środku kremu rozsypujemy około 40g posiekanych orzeszków, zostawiając trochę wolnego brzegu ***

Tort snickers - 199726C7 DD0A 42AE B13D 6B9E01CA8FB9

*** Orzeszki przykrywamy około 3-4 łyżkami masy kajmakowej ***

Tort snickers - 0AF053B3 4E9A 42BF 8453 9E52654D36EE

*** Całość zakrywamy kolejną porcją kremu i i układamy drugi biszkopt ***

Tort snickers - 29882651 45EF 47AB BD06 C46FD4337950

*** Biszkopt nasączamy i powtarzamy całą procedurę: krem, orzeszki, kajmak i krem ***

Tort snickers - B1DEA7B4 1442 40D8 8135 787F7B369D5E

*** Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i wstawiamy do lodówki na całą noc ***

Tort snickers - F3F8E558 D933 4212 AE78 CFD5E210FE2D

*** Po tym czasie ciasto oddzielamy nożem od obręczy, zdejmujemy obręcz tortownicy lub rant i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki ***

Tort snickers - 88843B21 5646 480A BFD4 1368384828EA

*** W tym czasie przygotowujemy ganache z czekolady. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***

Tort snickers - FCBDD5B3 B960 4E83 A028 28E0107ADC01 scaled e1681725124875

*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około pół godziny ***

Tort snickers - 6E7D7E13 9B34 4032 8222 F375C0CFFB5E

*** Schłodzone ciasto obkładamy masą czekoladową i wyrównujemy ***

Tort snickers - 345FCA2A BB8B 4083 91E3 BA20C65E7DD6

*** Torcik ozdabiamy dowolnie pozostałymi orzeszkami i masą kajmakową oraz czekoladą. Ja przełożyłam kajmak do mocnego woreczka, odcięłam róg i oblałam ciasto „w krateczkę”, brzegi ozdobiłam siekanymi orzeszkami ***

Tort snickers - E75D61D0 53E4 4451 9B7A 19BD6AF2949E

*** Na końcu całość polałam pozostałą czekoladą ***

Tort snickers - 4E510976 86D3 4C8C 877E 14B9AA90FA66

*** Tort schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce ***

Tort snickers - B01F5E67 AA4E 4CD5 AD2E 3F97D35250C0

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Tort snickers - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Tort snickers - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Tort snickers - IMG 1742

 

 

 

 

 

5 komentarzy do “Tort snickers”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Proszku do pieczenia nie używamy. Śmietanka powinna być podana w mililitrach, wkradł się błąd, dziękuje za uwagę

  1. Polecam ten przepis, tort wyszedł mi rewelacyjny. Było przy nim trochę pracy, ale mam dobry sprzęt, robot planetarny od Ariete i nawet nie zeszło mi długo, jak na tort. W smaku wyśmienity.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nie to nie błąd, na pierwszym biszkopcie wykładamy: krem, orzeszki, kajmak oraz krem, całość przykrywamy drugim blatem biszkoptu i ponownie wykładamy: krem, orzeszki, kajmak oraz krem. Łącznie 4 razy wykładamy krem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry