Tort snickers


Tort snickers

Zakochacie się w tym cieście! Czekoladowy biszkopt, kajmak, krem śmietankowy, solone orzeszki ziemne i polewa czekoladowa – niebo w ustach! Cudowny smak, któremu ciężko się oprzeć. Świetny torcik zarówno na szczególne okazję, jak i bez okazji, tak do niedzielnej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

160g cukru (ok 3/4 szklanki)

120g mąki (ok 3/4 szklanki)

35g kakao (2 pełne łyżki)

35g oleju (5 łyżek)

  • Krem:

250g serka mascarpone

350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%

1 śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

  • Poncz:

100ml zaparzonej czarnej herbaty

  • Ganache z czekolady

150g mlecznej czekolady

150g gorzkiej czekolady

120ml słodkiej śmietanki 30-36%

  • Dodatkowo:

ok 300g masy kajmakowej z puszki

200g orzeszków ziemnych solonych

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski (żółtka i białka razem), dodajemy cukier i ubijamy, aż uzyskamy puszystą masę – zajmie to nam około 10-15 minut ***

*** W osobnej misce mieszamy mąkę i kakao ***

*** Gdy piana z jajek jest gotowa przesiewamy do niej w 3-4 turach suche składniki i za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem) ***

*** Na koniec dolewamy olej i ponownie bardzo dokładnie mieszamy go z ciastem ***

*** Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (moja blaszka ma średnicę 22 centymetry) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165’C i pieczemy przez 45-50 minut – do suchego patyczka ***

*** Po całkowitym wystudzeniu ciasto przecinamy na 3 blaty ***

*** Przygotowujemy krem. Schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieszczamy razem w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu, zaczynając od najniższych obrotów i stopniowo zwiększając, aż do najwyższych. W połowie miksowania dodajemy śmietan fix i cukier puder ***

*** Gotowy krem dzielimy na 4 części. Masę kajmakową mieszamy, aby była gładka i miękka ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy (lub rancie cukierniczym) i nasączamy ostudzoną herbatą ***

*** Na cieście rozsmarowujemy pierwszą część kremu ***

*** Na środku kremu rozsypujemy około 40g posiekanych orzeszków, zostawiając trochę wolnego brzegu ***

*** Orzeszki przykrywamy około 3-4 łyżkami masy kajmakowej ***

*** Całość zakrywamy kolejną porcją kremu i i układamy drugi biszkopt ***

*** Biszkopt nasączamy i powtarzamy całą procedurę: krem, orzeszki, kajmak i krem ***

*** Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i wstawiamy do lodówki na całą noc ***

*** Po tym czasie ciasto oddzielamy nożem od obręczy, zdejmujemy obręcz tortownicy lub rant i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki ***

*** W tym czasie przygotowujemy ganache z czekolady. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***

*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około pół godziny ***

*** Schłodzone ciasto obkładamy masą czekoladową i wyrównujemy ***

*** Torcik ozdabiamy dowolnie pozostałymi orzeszkami i masą kajmakową oraz czekoladą. Ja przełożyłam kajmak do mocnego woreczka, odcięłam róg i oblałam ciasto „w krateczkę”, brzegi ozdobiłam siekanymi orzeszkami ***

*** Na końcu całość polałam pozostałą czekoladą ***

*** Tort schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

3 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments