Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dziś serwuje delikatne,kruche z zewnątrz oraz mięciutkie w środku paszteciki drożdżowe. Wyborne, bardzo puszyste, nadziane pysznym farszem z kapusty i grzybów wprost rozpływają się w ustach…
Polecam :))
Składniki:
350g mąki pszennej
7g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
100 gram bardzo miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko- do smarowania pasztecików
Składniki na farsz:
0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
100g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka masła
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz możemy jeszcze drobno pokroić ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, suche drożdże, cukier oraz sól i mieszając dodajemy żółtka. Ciasto wyrabiamy przez około 3 minuty a następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i ugniatamy do czasu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne oraz przestanie kleić się do rąk. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***
*** Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na stolnice i wygniatamy jeszcze przez chwilę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na długi, dość cienki prostokąt ***
*** Po środku ciasta układamy nadzienie i zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku ***
*** Ruloniki kroimy na około 5 centymetrowe kawałki, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny w ciepłe miejsce ***
*** Paszteciki smarujemy z wierzchu rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy na złoty kolor przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Ile (mniej więcej) pasztecików wychodzi z takiej porcji?
Niestety już nie pamiętam. To jest przepis sprzed dwóch lat.
Czy można paszteciki zamrozić przed upieczeniem? Czy lepiej zamrozić upieczone i potem podpiec w piekarniku?
Przed pieczeniem nie próbowałam, ale często mrożę już upieczone i są bardzo dobre.
Wszystko wygląda apetycznie
Jestem zadwolona ,że znalazlam ten blog
Naprwno będę korzystać z przepisów
Czy takie paszteciki można zamrozić?
Tak, paszteciki można mrozić.