Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku!


Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku!

Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki o uroczym kształcie małych rogalików, z pewnością zauroczą wszystkich gości. Polecam!

 

 

Jako farsz najlepiej użyć mięsa gotowanego, ale z pieczonym lub duszonym także wyjdzie, tylko trzeba będzie dać więcej bulionu, aby nie był zbyt suchy. Mięso możemy ugotować i zmielić dzień wcześniej, aby trochę rozłożyć sobie pracę. Ja często paszteciki robię kilka dni przed imprezą i zamrażam, następnie wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed podaniem, aby zaczęły się rozmrażać i na końcu wkładam na kilka minut do piekarnika – smakują wówczas jak świeżo upieczone, a można zaoszczędzić dużo czasu przed samym przyjęciem.

Mięso na farsz też możemy zbierać przez dłuższy czas, na przykład zamrażając w jednym pojemniczku mięso, które nam zostaje z obiadów. Następnie gdy uzbiera nam się większa ilość, wyjmujemy pudełeczko, rozmrażamy i mielimy całość.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

50g świeżych drożdży

125g zimnego masła

4 żółtka jaj

2 całe jajka

1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania rogalików

  • Farsz:

0,5 kg mięsa, najlepiej gotowanego (ale może być także pieczone lub duszone), mieszanego + trochę gotowanych warzyw typu marchewka, pietruszka, por

1 cebula

1 łyżeczka masła klarowanego

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa

około 1/4 szklanki  rosołu lub bulionu

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, studzimy. Mięso z podsmażoną cebulką mielimy. Do masy dodajemy rosół lub bulion, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***

*** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy ***

*** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3-4mm ***

*** Koło dzielimy na 12 części – trójkącików ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy porcje farszu ***

*** Ciasto z farszem zwijamy ciasno w rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Rogaliki smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** Podajemy jako przekąskę lub dodatek do barszczu albo innej zupki lub sałatki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE