Rozgrzewający gulasz zbójnicki - A6D45EDF 1AB8 4201 815A 121042BFC648

Rozgrzewający gulasz zbójnicki

Rozgrzewający gulasz zbójnicki

Robi się coraz chłodniej, więc chętnie jemy coś treściwego, sytego i ciepłego na obiad. Takim pysznym i rozgrzewającym posiłkiem na jesienne i zimowe dni jest gulasz wieprzowy z aromatycznym sosem i warzywami. Możemy go podać z ziemniaczkami, kluskami, kaszą lub w towarzystwie świeżego pieczywa.

 

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - A6D45EDF 1AB8 4201 815A 121042BFC648

 

Składniki:

ok 1 kg łopatki wieprzowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

pół szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

1 łyżka mąki do oprószenia mięsa

  • Marynata do mięsa:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

1 łyżka oleju

 

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - CE3BA2FE 8031 466E 8895 28BBB57E84A2

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - EB413C07 C42B 4DBD 8293 F063F7CDAE3E

*** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 887433A8 3044 418C 9A35 479B1A3C74FA

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 7FA16998 4AEA 474D BB93 8BB165240882

*** Po tym czasie mięso oprószamy mąką i delikatnie mieszamy ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 23DCB134 9D54 4E62 8D70 5087F11A9E29

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso ciągle mieszając – do zrumienienia ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - AA49619B DA8D 42DA 9A96 78276BCF566A

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 18CF700E 7A8D 44AD A410 CDCDCCF4B01F

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, podsmażamy. . Na końcu, gdy pieczarki się zrumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - D1F46786 7D70 48FD 9A40 168B2A1D380C

*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso, całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - CE3E3B8B EE46 425F 93AD D7C79044C91B

*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 460278FD 648D 4C28 91EB 0D150396C837

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki i paprykę ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - FEA777B8 EAD6 49B5 87F6 A28A7E4CDEF3

*** Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 15-20 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną ***

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - A6D45EDF 1AB8 4201 815A 121042BFC648

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - IMG 3770

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Rozgrzewający gulasz zbójnicki - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry