Rozgrzewający gulasz zbójnicki


Rozgrzewający gulasz zbójnicki

Robi się coraz chłodniej, więc chętnie jemy coś treściwego, sytego i ciepłego na obiad. Takim pysznym i rozgrzewającym posiłkiem na jesienne i zimowe dni jest gulasz wieprzowy z aromatycznym sosem i warzywami. Możemy go podać z ziemniaczkami, kluskami, kaszą lub w towarzystwie świeżego pieczywa.

 

 

Składniki:

ok 1 kg łopatki wieprzowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

pół szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

1 łyżka mąki do oprószenia mięsa

  • Marynata do mięsa:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso oprószamy mąką i delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso ciągle mieszając – do zrumienienia ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, podsmażamy. . Na końcu, gdy pieczarki się zrumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso, całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki i paprykę ***

*** Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około 15-20 minut, do miękkości mięsa. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments