Rogaliki serowo-makowe


Rogaliki serowo-makowe

Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

8g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

350g masy makowej z puszki

250g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego ale może być też niemielony)

1 żółtko

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania rogalików

cukier puder do posypania

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę ***

*** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o