Twarogowe rogaliki z marmoladą


Twarogowe rogaliki z marmoladą

Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne.

 

 

 

Składniki:

250g mielonego twarogu

ok. 250g mąki pszennej

250g masła

1 jajko

ulubiona marmolada, powidła lub dżem

opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików

 

*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka.  Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***

*** Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady ***

*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło ***

*** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od marmolady) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magdalena Girsztowt
Gość

wspaniałe 🙂