Rogaliki drożdżowe z czekoladą


Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne,  i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

650g mąki

250ml mleka

125g masła

3 jajka

7 łyżek cukru

3-4 łyżki roztopionego masła

+ krem czekoladowy lub tabliczka mlecznej czekolady

 

 

 

*** 200ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do miseczki lub kubka wlewamy 50ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***

*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem ***

*** Koło dzielimy na 12 części ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę masy czekoladowej lub kostkę czekolady ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Przepyszne.wlasnie znikaja.jedyne co od siebie dopisze,to to,ze mozna sobie darowac smarowanie maslem przed zawinieciem…wszystko mi przez to splywalo,mimo,ze masla dalam cieniutko.kolejne smarowalam tylko na koncu i wyszly zdecydowanie lepiej

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Sa przepyszne… wczoraj robione… dzis juz prawie nie ma…