Kurczak pieczony na młodej kapuście


Kurczak pieczony na młodej kapuście

Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – filet z kurczaka pieczony z wędzonym boczkiem na młodej kapuście. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, a całe danie wygląda efektownie, więc spokojnie można je przygotować na przyjęcie 😉

Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ, które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

6 -7 plasterków wędzonego boczku

1 główka młodej kapusty

150ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki śmietanki (użyłam śmietanki 30%)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, bazylia, tymianek, cukier

 

*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Mięso kroimy na cienkie oraz szerokie plastry i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, bazylią, tymiankiem ***

*** Wodę mieszamy z koncentratem, śmietanką i przyprawami: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki cukru ***

*** Tak powstałym płynem zalewamy kapustę ***

*** Na kapuście układamy plastry  kurczaka i każdy kawałek mięsa przykrywamy plasterkiem boczku. Na wierzchy możemy ułożyć gałązki rozmarynu  ***

*** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C (funkcja góra-dół) i pieczemy przez 40 minut ***

*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ, które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ