Wielkanocne jajka faszerowane


Jajka faszerowane

Zbliża się Wielkanoc, a jak wiadomo na świątecznym stole muszą zagościć jajka. Moja dzisiejsza propozycja to jajeczka faszerowane pyszną pastą złożoną z żółtek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, chrzanu i majonezu. Te smaki rewelacyjnie się uzupełniają, a jajeczka wykonane w ten sposób pięknie wyglądają na stole. Polecam!

 

 

Składniki:

6 jajek

10 dkg szynki

4 rzodkiewki

pół pęczka szczypiorku

2 łyżki majonezu

1-2 łyżeczki chrzanu

sól, pieprz

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki ***

*** Z każdej połówki jajka delikatnie, za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i przekładamy do miseczki ***

*** Do żółtek dodajemy majonez oraz chrzan i całość rozgniatamy widelcem na gładką masę ***

*** Rzodkiewki i  szynkę kroimy w małą kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy ***

*** Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do masy z żółtek i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Powstałą masą faszerujemy wydrążone wcześniej białka ***

*** Faszerowane jajka możemy z wierzchu przyozdobić plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem ***

*** Do czasu podania jajka przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Jajka faszerowane

Mazurki w polewie czekoladowej