Żołądki w sosie myśliwskim


Żołądki w sosie myśliwskim

Dziś coś dla miłośników podrobów – żołądki drobiowe po myśliwsku. Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz z pieczarkami, papryką oraz ogórkiem kiszonym. Polecam!

 

Składniki:

0.5 kg żołądków drobiowych

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 cebula

kilka pieczarek

1-2 ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

 

 

*** Żołądki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ***

*** W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy ***

*** Paprykę kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie. Podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając ***

*** Miękkie żołądki kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy na patelnie. Zalewamy wodą w której się gotowały ***

*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , papryką i majerankiem. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy wspólnie jeszcze przez 2-3 minuty ***

*** Podajemy na ciepło z ryżem, ziemniaczkami, kaszą lub kluskami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE