Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych, prawdziwa uczta dla miłośników podrobów. Nie wszyscy lubią tego rodzaju dania ale jak dla mnie jest to coś bardzo smakowitego :)) Uwielbiam żołądki!
Składniki na gulasz
- 0,5 kg żołądków drobiowych
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- olej do smażenia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
Żołądki dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby całe mięso było przykryte i obgotowujemy przez kilkanaście minut
Następnie żołądki odcedzamy, ponownie myjemy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 1 godzinę- do miękkości. W między czasie kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Gdy żołądki są już miękkie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie wylewamy wody w której się gotowały ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna)
Żołądki dodajemy na patelnie do cebuli i razem podsmażamy ciągle mieszając.
Następnie podroby zalewamy wodą w której się gotowały. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (jeżeli używamy kostek bulionowych- pieczeniowych to również możemy dodać jednak wówczas należy pominąć sól podczas przyprawiania) i gotujemy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, dolewamy wodę (około 1/3 szklanki), mieszamy i wlewamy na patelnie tym samym zaciągając sos. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody
Gulasz z żołądków drobiowych podajemy z kaszą lub ziemniaczkami, posypane świeżo pokrojoną zieloną pietruszką.

*** Smacznego ***
Na mojej stronie z całą pewnością znajdziesz nie jeden przepyszny przepis na gulasz, poniżej kilka które warto sprawdzić.
Gulasz mieszany z udek i karkówki w ciemnym sosie
Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami










