Gulasz mieszany z udek i karkówki w ciemnym sosie
Świetne połączenie chudego mięsa drobiowego z nico tłustą wieprzowiną, a wszystko to zanurzone w gęstym i aromatycznym sosie. Danie świetnie smakuje z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pyzami i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonymi ogórkami.
Składniki:
ok 0,5 kg karkówki
4-5 udek z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka siekanego koperku
*** Karkówkę kroimy na średniej wielkości kawałki, udka obieramy z kości (można kupić mięso już oddzielone od kości), przekładamy do miski ***
*** Mięso polewamy łyżką oleju i obsypujemy przyprawami ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie pokrojoną na kawałki cebulę podsmażamy na patelni, a gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy ***
*** Cebulę i czosnek przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy mięso ***
*** Kiedy mięso straci surowy kolor dokładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem, całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy, gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Powstały sos zaciągamy: łyżkę mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne!!
Szkoda tylko, że pyszne nowe przepisy od kilku się nie pojawiają przez rss,
tak jak do tej pory. Czy można prosić Panią o ponowne przesyłanie rss nowych przepisów? Dziękuję i pozdrawiam, Joanna.
Bardzo pięknie dziękuję za rss i pozdrawiam, Joanna 🙂