Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1504

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami

Treściwe i rozgrzewające danie, idealne na obiadek dla całej rodziny w chłodny dzień. Gulasz możemy podać z gotowanymi ziemniakami, kluskami, kaszą, albo po prostu ze świeżym pieczywem. Coś pysznego!

 

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1504

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

2 cebule

20 dkg małych pieczarek

ok 3 łyżki mąki

1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)

1,5 szklanki bulionu

1 czerwona papryka

2-3 ogórki kiszone

liść laurowy

2-3 kulki ziela angielskiego

1 łyżka siekanej zieleniny

  • Marynata:

2 łyżki oleju

1 płaska łyżka soli i słodkiej papryki

po dużej szczypcie pieprzu i chilli

1 łyżka musztardy

 

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1505

 

*** Mięso kroimy w niezbyt cienkie paski ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1451

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1452

*** Całość dokładnie mieszamy. Mięso w marynacie trzymamy przez minimum 1 godzinę. Można zostawić także na całą noc w lodówce ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1453

*** Po tym czasie mięso oprószamy mąką, delikatnie mieszamy ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1465

*** Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1468

*** Podsmażone mięso przesuwamy na boki, a na środku układamy pokrojoną w piórka cebulę ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1469

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1470

*** Mieszamy i smażymy przez kilka minut ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1472

*** Następnie całość zalewamy winem, zagotowujemy ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1475

*** Zmniejszamy moc palnika do małej, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 80 minut. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy dodatkowo bulionem ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1481

*** W międzyczasie paprykę i ogórki kiszone kroimy w paseczki ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1483

*** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1484

*** Delikatnie mieszamy i dusimy całość przez około 30 minut ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1485

*** W międzyczasie doprawiamy potrawę do smaku i gdy mięso jest już całkowicie miękkie posypujemy danie siekaną zieleniną ***

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1502

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 3770

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry