Naleśniczki po bolońsku
Mogą posłużyć za obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Chrupiące i treściwe naleśniki zapiekane z pysznym farszem. Palce lizać!
Składniki:
ok 5-8 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
- Farsz:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (można pominąć)
1 szklanka groszku konserwowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia
- Dodatkowo:
20 dkg żółtego sera
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
*** Cebulę, papryczkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***
*** Dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***
*** Dodajemy przyprawy, mieszamy, wlewamy wodę lub bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Dokładamy odsączony z zalewy groszek konserwowy, mieszamy i gotujemy często mieszając przez około 10 minut. Odkładamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie smażymy naleśniki ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce i połowę dodajemy do farszu, mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Z wierzchu polewamy pozostałym sosem ***
*** I posypujemy pozostałym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***
*** Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką lub szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ