Naleśniczki po bolońsku


Naleśniczki po bolońsku

Mogą posłużyć za obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Chrupiące i treściwe naleśniki zapiekane z pysznym farszem.  Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 5-8 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

  • Farsz:

300 g mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli (można pominąć)

1 szklanka groszku konserwowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/3 szklanki bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli w proszku, oregano, bazylia

  • Dodatkowo:

20 dkg żółtego sera

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku

 

 

*** Cebulę, papryczkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

*** Dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Dodajemy przyprawy, mieszamy, wlewamy wodę lub bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Dokładamy odsączony z zalewy groszek konserwowy, mieszamy i gotujemy często mieszając przez około 10 minut. Odkładamy do przestudzenia ***

*** W międzyczasie smażymy naleśniki ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce i połowę dodajemy do farszu, mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Z wierzchu polewamy pozostałym sosem ***

*** I posypujemy pozostałym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15 minut ***

*** Przed podaniem posypujemy siekaną pietruszką lub szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE