Sałatka z cukinii- do słoików

Surówka w słoiku

Sałatka z cukinii- do słoików

Najpyszniejsza jaką jadłam! Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda :)) Polecam serdecznie spróbować!

 

Sałatka z cukinii dodatek do obiadu

 

Składniki:

2 kg cukinii

2 cebule

2 marchewki

pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

4 łyżki soli

olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek

  • Zalewa:

1 szklanka octu 6%

1 szklanka cukru

6 ziarenek pieprzu

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka ziarenek gorczycy

(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)

 

*** Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny ***

Cukinia do sałatki

*** Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny. Cukinie mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką ***

Warzywa do sałatki z cukini

Sałatka do słoików

*** Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny ***

Zalewa do sałatki na zimę

Surówka z cukini w zalewie octowej

*** Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu ***

Przetwory z cukini na zimę do obiadku

Cukinia w zalewie octowej w słoiku

Dodatek do obiadu z cukinią

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

5 1 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

47 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ada
Ada
6 dni temu

już drugi rok robię te sałatkę z Pani przepisu i muszę potwierdzić ze jest rewelacyjna ,
dodaję także do niej kurkumy jest pycha

Anonimowo
Anonimowo
9 miesięcy temu

Pyszna, robię już 2raz w tym sezonie

Anonimowo
Anonimowo
9 miesięcy temu

Super sałatka u mnie wszystkim posmakowała mam już kilkanaście słoików i wiem że to nie koniec…

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Witam, czy zamiast octu 6% mogę zdać ocet jabłkowy?

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Zrobiłam dziś sałatkę pani przepisu i oczywiście już ją spróbowałam jest przepyszna Mam nadzieję że zimą będzie smakowała jeszcze lepiej

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Dzień dobry . Robię dziś sałatkę z Pani przepisu bo wygląda przepięknie Ale nie wiem czy z cukinii wydrążyć pestki czy szadkować w całości

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Dzień dobry, ile dni po zawekowaniu sałatka jest gotowa?

Magda
Magda
10 miesięcy temu

Dzień dobry, właśnie robię sałatkę. Mam pytanie odnośnie pasteryzacji, czy praktykuje Pani w piekarniku? Jeśli tak to jak to wygląda? Pozdrawiam

Hiacynta
Hiacynta
10 miesięcy temu

Zrobiłam i posmakowala całej rodzinie. Dodałam zieloną paprykę, bardzo fajnie się komponuje. Pyszna sałatka, przepis wart wypróbowania.

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

Polecam.Pyszna i prosta.

Tomus chimek
Tomus chimek
10 miesięcy temu

Nie dodałem gorczycy do zalewy 🙁 ale myślę że dużo to nie zmieni co pani sądzi?

Tomus chimek
Tomus chimek
10 miesięcy temu

Można pasteryzowac w piekarniku?

Sally Verhage
Sally Verhage
10 miesięcy temu

Uwielbiam pani salatke alesz czad !!! W zyciu nie robilam z cukinia ,bo byla droga jak i nie wpadlam na ten pomysl 🙂 Cudowne polaczenie sama dzis bym zjadlam caly sloik hahahahaha !!! 😀 Juz mam kilka ale bede robic wiecej …Czadowa 🙂 Ciesze sie ze wpadlam na ten przepis.Cukinia jeszcze daje owoce wiec 🙂 Chwala panu bede krecic

Natalia Paszek
Natalia Paszek
10 miesięcy temu

Pyszna sałatka. Pierwszym razem zrobiłam z połowy składników. Dziś zrobię z podwójnej porcji.

Broda
Broda
10 miesięcy temu

Witam, mam pytanie odnośnie zalewy, jak rozpuścić szklankę cukru w szklance octu? Czy ja coś żle zrozumiałam?

Ania
Ania
10 miesięcy temu

Świetna sałatka, bardzo nam posmakowała. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz 🙂

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Czy przez cebulę nie zepsuje się sałatka… Podobno może się tak stać? Czy to prawda

Emilia
Emilia
11 miesięcy temu

Cukinia ma baaaardzo dużo soku aż nie idzie tego odcisnąć, czy tak ma być czy powinna być całkiem sucha?

Bożena ksiezyk
Bożena ksiezyk
11 miesięcy temu

Przepyszna salatka

Ada
Ada
11 miesięcy temu

zrobiłam bardzo dobra polecam

Anna Kowalska
Anna Kowalska
11 miesięcy temu

Zrobilam jest bardzo smaczna dziekuje za przepis 🙂

wanda
wanda
11 miesięcy temu

Warzywka taką mają naturę, że tracą kolor w gotowaniu. Ale za to nabierają delikatności:)

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

dzisiaj robiłam tę sałatkę jest bardzo dobra w smaku i pieknie wygląda na surowo
, lecz faktycznie po zagotowaniu troszkę zmieniła kolor a gotowałam 10 minut .
polecam jest bardzo dobra

Piotr
Piotr
1 rok temu

Wlasnie jedlismy do mielonych.bajka.ja dawalem zielona cukinie i zolta,mi nic nie tracilo koloru.a nawet jakby wyszla czarna to warto bo w smaku jest petarda.

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Przed włożeniem do słoików warzywa straciły kolor. Robiłam mniejszą porcję i zalewe też była w mniejszej ilości..

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Dlaczego warzywka straciły kolor ..? 🙁

Ania
Ania
1 rok temu

Witam,
Mam pytanie techniczne, niestety nie dodałam oliwy 🙁 a pasteryzacja zakończona, czy można tak zostawić? czy może otworzyć słoiki i dodać oliwę i powtórnie zapasteryzować?
Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Pierwszy raz zaprawiam. Zrobiłam mniej niż w przepisie (na dwa słoiki). Czy to ma pływać w zalewie w słoiku czy odsączyć warzywa podczas przekładania? Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Pyszna! Muszę dorobić jeszcze kilka razy, bo za mało mi wyszło

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Jest świetna! Zrobiłam i już większość zjedliśmy, a jeszcze nawet jesień nie przyszła 😉

Ann 108
Ann 108
1 rok temu

Zastanawiam się czy zamiast wody (w przypadku 10%octu) można użyć soku który puściła cukinia.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Zrobiłam jest pyszna.Dziekuje

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

na zdjęciach wygląda pięknie, zrobiłam ,i żadna rewelacja

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku, zrobię i w tym ale z podwójnej porcji. Jest przepyszna!