Sałatka z cukinii- do słoików

Surówka w słoiku

Sałatka z cukinii- do słoików

Najpyszniejsza jaką jadłam! Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda :)) Polecam serdecznie spróbować!

 

Sałatka z cukinii dodatek do obiadu

 

Składniki:

2 kg cukinii

2 cebule

2 marchewki

pół kilograma papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

4 łyżki soli

olej lub oliwa- około 8-10 łyżeczek

  • Zalewa:

1 szklanka octu 6%

1 szklanka cukru

6 ziarenek pieprzu

6 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka ziarenek gorczycy

(Uwaga! Do zalewy nie dodajemy wody, chyba, że chcemy użyć octu 10% to należy dać 2/3 szklanki octu i 1/3 szklanki wody)

 

*** Cukinie ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (4 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny ***

Cukinia do sałatki

*** Po tym czasie warzywa odciskamy z soku (całość umieściłam na durszlaku – docisnęłam dłonią) sok wylewamy, nie będzie nam już potrzebny. Cukinie mieszamy z marchewką startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w paseczki papryką ***

Warzywa do sałatki z cukini

Sałatka do słoików

*** Z podanych składników gotujemy zalewę- tak długo aż cukier się rozpuści. Gorącą mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny ***

Zalewa do sałatki na zimę

Surówka z cukini w zalewie octowej

*** Następnie surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut po zagotowaniu ***

Przetwory z cukini na zimę do obiadku

Cukinia w zalewie octowej w słoiku

Dodatek do obiadu z cukinią

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

40
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dzień dobry, ile dni po zawekowaniu sałatka jest gotowa?

Magda
Gość
Magda

Dzień dobry, właśnie robię sałatkę. Mam pytanie odnośnie pasteryzacji, czy praktykuje Pani w piekarniku? Jeśli tak to jak to wygląda? Pozdrawiam

Hiacynta
Gość
Hiacynta

Zrobiłam i posmakowala całej rodzinie. Dodałam zieloną paprykę, bardzo fajnie się komponuje. Pyszna sałatka, przepis wart wypróbowania.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Polecam.Pyszna i prosta.

Tomus chimek
Gość
Tomus chimek

Nie dodałem gorczycy do zalewy 🙁 ale myślę że dużo to nie zmieni co pani sądzi?

Tomus chimek
Gość
Tomus chimek

Można pasteryzowac w piekarniku?

Sally Verhage
Gość
Sally Verhage

Uwielbiam pani salatke alesz czad !!! W zyciu nie robilam z cukinia ,bo byla droga jak i nie wpadlam na ten pomysl 🙂 Cudowne polaczenie sama dzis bym zjadlam caly sloik hahahahaha !!! 😀 Juz mam kilka ale bede robic wiecej …Czadowa 🙂 Ciesze sie ze wpadlam na ten przepis.Cukinia jeszcze daje owoce wiec 🙂 Chwala panu bede krecic

Natalia Paszek
Gość
Natalia Paszek

Pyszna sałatka. Pierwszym razem zrobiłam z połowy składników. Dziś zrobię z podwójnej porcji.

Broda
Gość
Broda

Witam, mam pytanie odnośnie zalewy, jak rozpuścić szklankę cukru w szklance octu? Czy ja coś żle zrozumiałam?

Ania
Gość
Ania

Świetna sałatka, bardzo nam posmakowała. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz 🙂

Beata
Gość
Beata

Czy przez cebulę nie zepsuje się sałatka… Podobno może się tak stać? Czy to prawda

Emilia
Gość
Emilia

Cukinia ma baaaardzo dużo soku aż nie idzie tego odcisnąć, czy tak ma być czy powinna być całkiem sucha?

Bożena ksiezyk
Gość
Bożena ksiezyk

Przepyszna salatka

Ada
Gość
Ada

zrobiłam bardzo dobra polecam

Anna Kowalska
Gość
Anna Kowalska

Zrobilam jest bardzo smaczna dziekuje za przepis 🙂

wanda
Gość
wanda

Warzywka taką mają naturę, że tracą kolor w gotowaniu. Ale za to nabierają delikatności:)

Anonimowo
Gość
Anonimowo

dzisiaj robiłam tę sałatkę jest bardzo dobra w smaku i pieknie wygląda na surowo
, lecz faktycznie po zagotowaniu troszkę zmieniła kolor a gotowałam 10 minut .
polecam jest bardzo dobra

Piotr
Gość
Piotr

Wlasnie jedlismy do mielonych.bajka.ja dawalem zielona cukinie i zolta,mi nic nie tracilo koloru.a nawet jakby wyszla czarna to warto bo w smaku jest petarda.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Przed włożeniem do słoików warzywa straciły kolor. Robiłam mniejszą porcję i zalewe też była w mniejszej ilości..

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dlaczego warzywka straciły kolor ..? 🙁

Ania
Gość
Ania

Witam,
Mam pytanie techniczne, niestety nie dodałam oliwy 🙁 a pasteryzacja zakończona, czy można tak zostawić? czy może otworzyć słoiki i dodać oliwę i powtórnie zapasteryzować?
Pozdrawiam

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pierwszy raz zaprawiam. Zrobiłam mniej niż w przepisie (na dwa słoiki). Czy to ma pływać w zalewie w słoiku czy odsączyć warzywa podczas przekładania? Pozdrawiam

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pyszna! Muszę dorobić jeszcze kilka razy, bo za mało mi wyszło

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jest świetna! Zrobiłam i już większość zjedliśmy, a jeszcze nawet jesień nie przyszła 😉

Ann 108
Gość
Ann 108

Zastanawiam się czy zamiast wody (w przypadku 10%octu) można użyć soku który puściła cukinia.

Kasia
Gość
Kasia

Zrobiłam jest pyszna.Dziekuje

Anonimowo
Gość
Anonimowo

na zdjęciach wygląda pięknie, zrobiłam ,i żadna rewelacja

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku, zrobię i w tym ale z podwójnej porcji. Jest przepyszna!