Szybkie rogaliki drożdżowe
Bardzo prosty i szybki (bo bez wyrastania) przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe. Jedyny problem jest taki, że bardzo szybko znikają z talerza… :)) Polecam!
![]()
![]()
Składniki na rogaliki drożdżowe
- 4 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 200 g margaryny lub masła (użyłam pół na pół)
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- powidła, dżem lub czekolada- jako nadzienia do rogalików
- opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier do polania
Na początek drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę (lub masło) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto.
![]()
Następnie ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie dzielimy je na 8 części (tak jak się kroi tort) i na brzegu każdego nakładamy łyżeczkę dżemu lub kawałek czekolady. Zwijamy do środka aby powstał rogalik.
![]()
Zwinięte rogaliki drożdżowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15 minut
![]()
Następnie szybkie rogaliki drożdżowe smarujemy roztrzepanym białkiem od jajek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut)
![]()
Po wystudzeniu kruche i szybkie rogaliki drożdżowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
![]()
*** Smacznego ***
Polecam również:
Ekstra kruche rogaliki z malinami
![]()
Kolejny przepis z tego bloga wykorzystany pychota, pozdrawiam
Nadziałam je białą czekoladą i dżemem wiśniowym albo truskawkowym. Mega pyszne
Przepisy sa super