Sos do spaghetti z cukinii


Sos do spaghetti z cukinii

Gęsty słodko-kwaśny sos do słoików na zimę. Świetny zarówno do spaghetti, jak i do ryżu, kurczaka albo pizzy. Nie daje do niego cebuli, bo jakoś wolę podsmażyć ją na świeżo i wtedy dodać sos ze słoika oraz inne dodatki. Warto mieć takie przetwory na swojej półce, aby w razie potrzeby móc szybko i smacznie przygotować świetny obiad.

 

 

Składniki:

3kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)

500ml przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 płaskie łyżki soli

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

pół szklanki octu

po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

 

*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

 

 

*** Jeśli używamy dużych cukinii, należy je obrać ze skórki i wydrążyć z nich pestki ***

*** Następnie cukinie kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą, mieszamy i odkładamy na 1 godzinę ***

*** W tym czasie cukinia puści sok – nie wylewamy go ***

*** Garnek stawiamy na palniku i całość zagotowujemy. Gotujemy przez około 1 godzinę, bez przykrycia, na małej mocy palnika, często mieszając ***

*** Po tym czasie cukinia powinna całkowicie zmięknąć ***

*** Do garnka wlewamy przecier oraz dodajemy koncentrat pomidorowy ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Zdejmujemy z ognia i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera ***

*** Następnie do garnka wlewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i papryki. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Wszystko gotujemy jeszcze przez pół godziny ciągle mieszając ***

*** Po tym czasie sos przelewamy do czystych i wyparzonych słoików ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***

*** Ja zazwyczaj zaprawy pasteryzuje w piekarniku ***

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

 

KOMENTARZE