Krewetki w sosie serowo-śmietankowym


Krewetki w sosie serowo-śmietankowym

Delikatny, pyszny i aromatyczny sos, który świetnie podkreśla smak tych znanych i lubianych skorupiaków. Danie podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem. Eleganckie, a przy tym szybkie i nietrudne w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g krewetek (użyłam mrożonych)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 garści świeżego szpinaku

150ml słodkiej śmietanki 30%

50g sera pleśniowego np gorgonzola

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra

kilka pomidorków koktajlowych

olej do smażenia

  • Do podania:

ugotowany makaron lub ryż

łyżka sezamu do posypania

 

 

 

*** Krewetki rozmrażamy, obieramy ogonki, płuczemy.  Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy ***

*** Dokładamy krewetki, smażymy przez około 1 minutę ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem ***

*** Dodajemy szpinak, smażymy cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie ***

*** Wlewamy śmietankę, zagotowujemy ***

*** Dodajemy połamany na kawałki ser pleśniowy, mieszamy ***

*** Gdy ser się rozpuści, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i paprykami ***

*** Pod koniec dokładamy pokrojone na ćwiartki pomidorki ***

*** Dusimy jeszcze przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ugotowanym makaronie lub ryżu. Posypujemy sezamem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE