Chrupiąca surówka z kapusty
Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa surówka z zielonych warzyw. Świetny dodatek praktycznie do każdego obiadu. Polecam!
Składniki:
pół główki kapusty
3-4 ogórki gruntowe
1 mały pęczek koperku
1 mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu lub cukru
1 łyżka soku z cytryny
*** Kapustę szatkujemy ***
*** Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski i posypujemy płaską łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy całość na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, który puściła kapusta ***
*** Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce do warzyw ***
*** Koperek i szczypiorek drobno siekamy ***
*** Ogórki i posiekaną zieleninę dodajemy do kapusty ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z sokiem z cytryny i oliwą ***
*** Tak powstały sos dodajemy do warzyw ***
*** Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Całość odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ