Chrupiąca surówka z kapusty


Chrupiąca surówka z kapusty

Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa surówka z zielonych warzyw. Świetny dodatek praktycznie do każdego obiadu. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki kapusty

3-4 ogórki gruntowe

1 mały pęczek koperku

1 mały pęczek szczypiorku

sól, pieprz

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu lub cukru

1 łyżka soku z cytryny

 

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski i posypujemy płaską łyżeczką soli, mieszamy i odkładamy całość na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, który puściła kapusta ***

*** Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce do warzyw ***

*** Koperek i szczypiorek drobno siekamy ***

*** Ogórki i posiekaną zieleninę dodajemy do kapusty ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** W miseczce mieszamy miód (lub cukier) z sokiem z cytryny i oliwą ***

*** Tak powstały sos dodajemy do warzyw ***

*** Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Całość odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE