Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika
Pyszny i kolorowy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku i to w zdrowszej wersji, bo warzywa i ryby nie są smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone. Całe danie robi się razem za jednym zamachem, jedyne na co musimy zwrócić uwagę to to, że połowę „frytek” pieczemy przez 40 minut, a resztę warzyw i rybę dokładamy w połowie czasu i pieczemy przez 20 minut.
Składniki:
- Ryba:
2 pstrągi
sól, pieprz cytrynowy
2 łyżeczki masła
2 ząbki czosnku
4 łodyżki natki pietruszki
- Frytki:
2-3ziemniaki
1-2 marchewki
1 niewielka cukinia
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej
1-2 buraki
ok 2 łyżki oliwy lub oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia
*** Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy z dwóch stron na skórce ***
*** Rybę dokładnie nacieramy w środku i na wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym i odkładamy na co najmniej jedną godzinę, aby przeszła przyprawami ***
*** Po tym czasie przygotowujemy frytki warzywne: ziemniaki, marchew oraz buraka obieramy i kroimy w dość grube paski. Wszystko przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. W międzyczasie paprykę i cukinie kroimy w podłużne paski ***
*** W tym czasie przygotowujemy również rybę. Do środka każdego pstrąga wkładamy łyżeczkę masła, przecięty na pół ząbek czosnku i po dwie łodyżki natki pietruszki ***
*** Tak przygotowane pstrągi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Po 20 minutach pieczenia frytek, blaszkę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, warzywa mieszamy i dokładamy cukinię oraz paprykę. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 20 minut – aż warzywa zrumienią się i nabiorą chrupkości. Razem z warzywami do piekarnika wkładamy rybę i pieczemy (bez przykrycia) przez 20 minut w tej samej temperaturze ***
*** U mnie ryba piekła się na środkowym poziomie piekarnika, a frytki o poziom wyżej ***
*** Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ****
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- RYBA W CIEŚCIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ
- ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ
- RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ
- OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ
Chce zrobić aż 6 pstrągów. Czy mogę je poukładać na dużej blaszce bo nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego.
Tak, jak robię większą liczbę ryb, to zazwyczaj układam je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.